Skat kigger med i fem rengøringsapps

Danskerne bruger i stigende grad forskellige såkaldt platformsbaserede tjenester – fx en app-baseret udbyder af rengøring eller en hjemmeside – til at finde rengøringshjælp, hjælp til at passe børnene eller en ekstra hånd i haven. Hidtil har tjenesterne ikke skullet indberette udbydernes indtægter til SKAT, og dermed har det været svært at kontrollere, om der bliver betalt den rigtige skat.

Det bliver der nu lavet om på. Skatterådet har givet SKAT tilladelse til at indhente oplysninger om, hvilke personer der udbyder fx børnepasning, rengøring og havehjælp gennem de forskellige tjenester, og hvad de har tjent i 2017. Har man udført et stykke arbejde gennem fx en app eller en hjemmeside i 2017, kan man stadig nå at selvangive indtægterne, inden fristen udløber.

 

Branchens organisationer tager positivt imod tiltaget.

»Det er meget positivt for rengøringsbranchen, at SKAT har fået mulighed for at følge med i den aktivitet, der foregår på de digitale platforme. Det er et skridt i den rigtige retning i kampen mod sort arbejde og for fair og lige vilkår i rengøringsbranchen,« siger Løkke Fabricius, sekretariatsleder i Danske Service.

Samme positive toner lyder fra Dansk Erhverv, hvor underdirektør Geert Laier Christensen udtaler:

»Dansk Erhverv mener, at det er positivt, at SKAT nu får flere værktøjer i kampen for at sikre, at alle skal betale den rigtige skat. Deleøkonomien vil overordnet set være et plus for dansk økonomi, men det skal ske på fair og lige vilkår. Dette medfører bl.a. også, at man skal betale den rigtige skat. I første omgang har SKAT sikret sig indberetninger fra dansk baserede platforme. Næste skridt vil være at sikre, at man har lige så godt fat i udenlandske deleøkonomiske tjenester, således at SKAT også får oplysninger om de danskere, som eksempelvis lejer ud via airbnb.«