Syddanske sygehuse vil kun have faglært rengøring

Inden 2022 skal 755 ansatte i Region Syddanmark uddannes til rengøringsteknikere. Op mod hver tiende patient får i dag en infektion, mens de er indlagt på hospitalet, og det tal er for højt, mener man i Region Syddanmark. Derfor skal alt rengøringspersonale på regionens fem sygehuse fremover være faglært.

»Rengøring er en del af hele det hygiejnekoncept, der skal være med til at sikre, at vi har færre infektioner på sygehusene. Så i fremtiden, skal al rengøringspersonale have uddannelsen som rengøringstekniker,« siger Poul Erik Svendsen (S), formand for sundhedsudvalget, til DR. Og det vækker begejstring ude på hospitalerne.

»Patienter kan få hospitalsinfektioner, så det at gøre ordentligt rent er faktisk en vigtig infektionshygiejnisk foranstaltning. Det er positivt, at sundhedsudvalget har gået ind og besluttet, at der nu skal opkvalificeres,« siger Hans Jørn Kolmos, der er overlæge og professor i infektionshygiejne på Odense Universitetshospital – OUH. Men opkvalificeringen har også en anden funktion.

»Der er en stolthed i, at man er blevet faglært. Der er enighed på hospitalerne om, at den funktion og det benarbejde, vi gør, for at andre kan udføre deres arbejde, er med til at skabe basis for det gode forløb for patienterne, siger Hanne Plum Munk, der er uddannelseskoordinater på OUH.