Staten sparer millioner på sine servicefunktioner

Bygningsstyrelsen vil som noget nyt levere facility management til 31 statslige institutioner. Det er et nybrud, fordi hver enkelt institution hidtil har stået for disse opgaver selv. Dermed får en hel række styrelser bedre mulighed for at fokusere på deres kerneopgave.

Fra 1. oktober 2019 vil staten begynde at drive facility management på en ny måde gennem et partnerskab med servicevirksomheden ISS. Forventningen er en besparelse på 300 millioner kroner.

Bygningsstyrelsen skal nemlig fremover levere det, der med en fagterm kaldes facility management til 31 statslige institutioner rundt om i hele Danmark.

På mere jævnt dansk er facility management ydelser, som understøtter kerneforretningen og driften af bygningerne. Det vil for eksempel sige kantinedrift, reception og rengøring ligesom vedligehold af bygninger og ledelse af hele opgaven er omfattet.

»Indtil nu har Bygningsstyrelsen kun leveret bygninger og vedligehold, mens vores kunder selv har stået for alt det andet, som for eksempel rengøring, kantine og vagtordning. Nu tager Bygningsstyrelsen over og leverer fremover en samlet pakke med både bygninger og serviceydelser. På den måde gør vi det, vi er bedst til. Og vores kunder slipper for al bøvlet, og kan i stedet koncentrere sig 100 procent om at løse deres kerneopgaver,« siger direktør i Bygningsstyrelsen Rasmus Brandt Lassen.

Fremover bliver det således ISS, som leverer serviceydelserne ude hos de 31 kunder, mens Bygningsstyrelsen er ansvarlig for løsningen, herunder udvikling og kontraktstyring.

»Vi glæder os meget til at komme i gang med opgaven og at sige velkommen til vores nye kolleger. Siden vi vandt opgaven i foråret, har vi haft et tæt og konstruktivt samarbejde med Bygningsstyrelsen for at blive klar til at gå i drift. Vi vil gøre vores bedste for, at overgangen bliver så smidig som mulig, så vi kan fokusere på at levere en god service til kunderne,« siger administrerende direktør i ISS Danmark Flemming Bendt.

Den nye måde at tænke og levere facility management i staten på indebærer også, at der virksomhedsoverdrages omkring 200 medarbejdere fra staten til ISS.

»Med facility management løsningen får de 31 statslige institutioner et meget mere enkelt styrings-setup, hvor de ikke længere skal holde snor i mange forskellige leverandører og en masse kontrakter. Det bliver Bygningsstyrelsens fornemmeste opgave at styre det hele og udvikle løsningerne, så vi får en høj brugertilfredshed. Og som en væsentlig sidegevinst, sparer staten mange millioner om året – penge som regeringen kan bruge på velfærd andre steder i det offentlige,« siger direktør i Moderniseringsstyrelsen Poul Taankvist.

Stor besparelse

Forventningen er, at 1. bølge af Statens Facility Management vil betyde en samlet besparelse i størrelsesordenen 300 millioner kroner i løbet af syv år.

2. og 3. bølge af Statens Facility Management er planlagt til at blive gennemført i henholdsvis 2021 og 2023.

Læs mere på www.bygst.dk/viden-om/statens-facility-management