Nets tester ansigtsbetaling i samarbejde med Kokkenes Køkken

I et pilotforsøg vil Nets teste, om danskerne er klar til at betale med ansigtet. Kokkenes Køkken, der driver kantinen i kontorfællesskabet Vibenshuset på Østerbro, er de første i landet til at tage løsningen i brug.

Indtil videre har mere end 100 ansatte i Vibenshuset tilmeldt sig ansigtsbetaling.
Foto: Frederikke Amalie Jensen

Dankort, kontanter og mobiltelefon kan fremover blive en saga blot, når ansatte i Vibenshuset på Østerbro skal til frokost. I dag bliver det nemlig muligt for de godt 1.000 medarbejdere at betale deres mad med ansigtet. Det sker som led i, at Nets tester ansigtsbetaling i kantinen, hvor Kokkenes Køkken dagligt serverer kantinegastronomi til de 25 virksomheder, der holder til i kontorfællesskabet.

”Vi har været vant til, at vi altid skal medbringe noget, når vi skal betale. Kontanter, betalingskort eller en mobiltelefon. Men sådan behøver det måske slet ikke at være. I dag har vi teknologien til at gennemføre betalinger, hvor du bare møder op og lader dig scanne – men spørgsmålet er, om vi er klar til det,” siger Jesper Kildegaard Poulsen, der er chef for Creation Lab hos Nets.

Formålet med Nets’ test af ansigtsbetaling er at kortlægge, om danskerne er klar til at benytte biometri, hvor det er kroppens kendetegn, der bliver brugt til identifikation i stedet for genstande, som kunden medbringer.

Frem til i dag har kantinegæsterne betalt med et ID-kort, men fremover kan kortet i stedet blive knyttet op på ansigtet, hvis de opretter en brugerprofil. På den måde behøver kantinegæsterne kun at scanne deres ansigt, når de skal betale for deres mad.

Kantinegæsterne skal have en god oplevelse

Salgsdirektør i Kokkenes Køkken Martin Damby hilser pilotforsøget velkommen og er spændt på, hvad kantinegæsterne vil synes om den nye betalingsløsning.
”For os handler det om at give vores kantinegæster en god oplevelse. Og ligesom vi også lægger vægt på at være på forkant med nye tendenser inden for gastronomi, vil vi også gerne være på forkant med nye tiltag, der kan gavne vores kunder, ” siger Martin Damby.

Ifølge Bart Kuijers, der er projektleder i Creation Lab under Nets, har 120 personer foreløbigt signet op på ansigtsbetaling. Han håber, at endnu flere vil teste den nye betalingsløsning af:
”Formålet med ansigtsbetaling er ikke at lette ekspeditionstiden, for der er næsten ingen forskel i hastigheden, når vi sammenligner mobilbetaling med kontaktløs eller ansigtsbetaling. Nej, formålet er derimod de mange muligheder, som den her form for teknologi kan føre med sig, ” indleder han og uddyber:
”På sigt kan teknologien, som vi kalder biometri, smidiggøre kundeoplevelsen. Eksempelvis på restauranter, hvor ansigtsgenkendelsen gør det muligt at indhente oplysninger om, hvilken ret en konkret kunde bestilte, sidst han besøgte restauranten. Næste gang kunden besøger restauranten, vil han blive genkendt og spurgt, om han ønsker samme ret igen”. Han tilføjer, at teknologien ikke lader sig begrænse til restaurationsbranchen alene, og at der er et stort og uforløst potentiale for teknologien i blandt andet detailbranchen.

Det danske firma INM Systems, der leverer betalingsløsninger til kantiner, har tilpasset kantinens eksisterende software, så den nu kommunikerer med Nets’ løsning til ansigtsgenkendelser. Til en start løber pilotforsøget i Vibenshuset frem til årsskiftet, hvor det vil blive evalueret.