Ny revolutionerende robot klarer gulvvask på stort gymnasium

Den er 100 procent selvkørende og nem at betjene. Sådan lyder erfaringen med ny Ecobot 50, der siden august har klaret gulvarealerne på Vordingborg Gymnasium

Tekst: Torben Elsig-Pedersen, torben@rentidanmark.dk

Robotten er bare min ven. Ordene falder fra en af gymnasieeleverne på Vordingborg Gymnasium, hvor en selvkørende robot siden 1. august har klaret rengøringen på en stor del af de frie gangarealer og idrætshallen. Så når robotten stille og roligt kommer kørende op ad gangen, er det efterhånden de færreste, der bemærker den. Den er blevet en ven for både elever og rengøringsmedarbejdere.
Og sådan vil det blive langt flere steder, hvis det står til direktør Max Jakobsen fra Axson, der forhandler nogle af de første 100 procent selvkørende robotter med egen dockingstation, hvor de kan lade op og tanke vand.
»Robotten har mange fordele. Den kan regenerere vandet 5 gange og giver således en vandbesparelse på op til 80 procent. Desuden kan rengøringsvirksomheden frigøre medarbejderressourcer til de opgaver, som kræver at der er et menneske til stede. Det er et helt afgørende argument for robotterne i en tid med mangel på arbejdskraft,« siger Max Jakobsen.
Det er rengøringsfirmaet MJ Service, der siden 1. august har stået for rengøringen på det sydsjællandske gymnasium. Og som en del af opstarten på den nye rengøringsopgave blev det besluttet at tage springet til en investering i Ecobot 50 fra Gaussian, som Axson er eneforhandler af i Danmark.

Driftsstabil og økonomisk
»Vi har kigget på robotteknologi de sidste par år, men har først nu fundet en model, der er driftsstabil og økonomisk fornuftig,« siger kundechef Carsten Larsen hos MJ Service. Han understreger, at firmaet er first mover med den nye robottype på det danske marked.
»Når man er de første, så er vi også klar over, at der er nogle børnesygdomme og skal bruges lidt tid i indkøringsfasen. Men det har vi været indstillet på, og Ecobot er heldigvis sådan indrettet, at den er let at betjene. Den gør jo i princippet kun det, vi beder den om. Så når først arealerne er kodet ind, så kører robotten sin tur hver gang, vi har bedt den om det. Er der driftsstop, får vi en besked i en app på telefonen, så vi behøver ikke gå og holde øje med robotten hele tiden,« lyder det fra Carsten Larsen.


Indtil videre kører robotten primært uden for gymnasiets åbningstid, men den kan i princippet også køre i dagtimerne, mens gymnasiet er befolket af elever og medarbejdere. For eksempel kan det overvejes at lade robotten tage en tur midt på dagen i indgangspartier og på andre arealer, hvor der kommer meget snavs, slud og sjap. I første omgang kører den på næsten 4000 kvadratmeter gulvareal i et plan. Den kan indstilles til selv at køre ind i en elevator og tage arealerne på de andre etager også.


Nem betjening
Selvom der er tale om ny teknologi, så er robotten nemt at gå til, mener Carsten Larsen:
»Alle der kan bruge en iPad kan finde ud af det her. Rengøringspersonalet skal kunne starte og stoppe maskinen, rense filtre, sugegummi mv. ligesom man skal på en almindelig gulvvasker. Selve programmeringen foregår inden man sætter robotten i drift og i den proces fik vi god hjælp fra Axson.«

Robotten kan frigøre medarbejdere. Det er et helt afgørende argument for robotterne i en tid med mangel på arbejdskraft
Max Jakobsen, Axson


Max Jakobsen fra Axson har fulgt robotmarkedet længe og konstaterer, at der er sket store fremskridt:
»Den ny robot er ret simpel at betjene. På de første robotter før i tiden skulle man igennem en lidt vanskelig programmering. Men det er slut med Ecobot, for den kan selv scanne arealet og hvis der er et område, hvor den ikke skal køre ind, så kan man nemt sætte en virtuel væg op i programmet. Hvis man en dag ønsker en ekstra vask, kan man via en app på telefonen bare bede den om at køre en ekstra tur på et bestemt tidspunkt.«

15 kroner i timen
Ifølge Benjamien Larsen, der er robotansvarlig hos Axson er Ecobot 50 både prismæssigt og størrelsesmæssigt meget fornuftig i modsætning til nogle af de første robotmaskiner, der har været vist på markedet. Prisen betyder, at rengøringsselskaber kan komme ned i en pris på cirka 15 kroner i timen, hvis der er tale om store arealer. Den udgift kan holdes op imod de lønkroner, der kan spares. Robotten kan enten købes eller leases.
Når robotten har kørt på arealerne, er der kun kantvask og paneler, som en medarbejder må tage manuelt.