Ny grøn indkøbspolitik

Rengøringsservice skal i fremtiden have Svanemærket eller EU-blomsten, når Københavns Kommune køber ind. Den nye grønne indkøbspolitik skal også sikre flere miljømærkede varer og er nyt skridt mod en endnu mere bæredygtig kommune.

Overborgmester Frank Jensen (S): ”En grøn indkøbspolitik er et vigtigt skridt mod en endnu mere bæredygtig Københavns kommune.”

Københavns Kommune har netop vedtaget en ny grøn indkøbspolitik med et krav om, at kommunens syv forvaltninger skal gå efter miljømærkede produkter i alle relevante indkøb og udbud.

”Miljøskadelige og hormonforstyrrende stoffer hører ikke hjemme nogen steder – og slet ikke i nærheden af Københavns børn. Derfor er det godt, at vi nu kan minimere skadelige kemikalier på langt flere produkter, end vi gør i dag, og når vi på sigt køber eksempelvis legetøj. En grøn indkøbspolitik er et vigtigt skridt mod en endnu mere bæredygtig kommune,” siger overborgmester Frank Jensen (S).

 

Passer på miljøet

Sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF), der oprindeligt stillede forslaget om en grønnere indkøbspolitik, er glad for, at Københavns Kommune nu tager endnu et skridt for at passe bedre på miljøet.

”I København er vi allerede godt i gang med den grønne omstilling. Maden på vores institutioner er økologisk, vi arbejder på at få bilerne ud af byen, og nu bliver vores indkøbspolitik endnu grønnere. Det er alt sammen tiltag, som skal sikre, at Københavns Kommune når sit mål om at blive en CO2-neutral hovedstad inden år 2025,” siger Ninna Thomsen.

Mere miljøvenlige produkter

Københavns Kommune køber hvert år ind for mere end 300 mio. kr. inden for 26 områder, der potentielt kunne være miljømærket med Svanemærket eller EU-Blomsten. Derfor har kommunen mulighed for at motivere både leverandører og producenter til at udvikle, producere og udbyde mere miljøvenlige produkter.

Hvert år udvælges to til fire produktområder, hvor Københavns Kommune og Miljømærkning Danmark går i dialog med producenter om at udvikle mere miljøvenlige produkter.

”Det er unikt, at en kommune vil være med til at fremme markedet for miljømærkede produkter, og vi glæder os meget til samarbejdet. Det er godt både for miljøet og borgerne, for vi ved, at 54 procent af danskerne synes, at det er vigtigt, at deres kommune stiller krav om miljømærkede produkter,” siger direktør i Miljømærkning Danmark, Martin Fabiansen.

De nye krav trådte i kraft den 1. november 2017.

 


Københavns Kommunes nye miljøkrav

Københavns Kommunes nye krav til miljømærkning i forbindelse med indkøb og udbud er udviklet i samarbejde med Miljømærkning Danmark. Kravene vil gælde nye udbud. Desuden vil eksisterende kontrakter blive gennemgået for at se, om det er muligt at vælge mere miljøvenlige produkter.

Københavns Kommune køber hvert år rengøringsservice for ca. kr. 60 millioner.

 


Miljømærkerne Svanemærket og EU-Blomsten

Svanemærket er det officielle nordiske miljømærke. Svanen er stiftet af Nordisk Ministerråd i 1989, og Danmark tilsluttede sig i 1997.

EU-Blomsten er det officielle europæiske miljømærke. Blomsten blev etableret i 1992 af EU-Kommissionen, og Danmark har været med fra starten.

Svanemærket og EU-Blomsten findes på mere end 15.000 forskellige produkter og serviceydelser – lige fra sæbe, vaskepulver, bagepapir, legetøj, byggematerialer og møbler til f.eks. boliger, rengøring, trykkerier og hoteller.