Så kan de lære det!

Af Lars Münter, Sekretariatschef for Rådet for Bedre Hygiejne

It takes two to tango. Eller måske rettere, at man i mange situationer kommer længere med samarbejde end alene. Og heldigvis viser det sig i menneskelivet oftest, at de fleste også ønsker og søger samarbejdet, så man med fælles styrke kan opnå mere end hver for sig.

Således både gælder og glæder det med Rådet for Bedre Hygiejne, at man på tværs af faggrænser, sektorgrænser, kommunegrænser og endda landegrænser (fortsæt evt. listen selv) kan finde sammen og udvikle bedre og mere virksomme løsninger sammen. Det lyder måske lidt forblommet, men sagen er nemlig, at Rådet for Bedre Hygiejne i 2018 kan fejre 10 års levetid.

I året vi forlader var fuld fokus på arbejdspladser, hvor det mest sigende nok bør bemærkes, at vi også så kendte virksomheder kaste sig ud i oplysning om hygiejne på arbejdspladsen med en selvfølgelighed og interesse, som man tidligere nok kun kunne have fundet i pleje- og omsorgssektoren. Men budskabet om effekten af hygiejne bliver hørt.

I året vi forlader kom der også fokus på strategi, hvor især Det Nationale Antibiotikaråds Nationale Handlingsplan om antibiotika til mennesker fik en yderst interessant dimension om forebyggelse af infektioner – og derigennem forebyggelse af antibiotikabehandlinger. Budskabet om hygiejne blev brugt og kommer til gavn.

I året vi forlader fik vi gennem arrangementer i Gladsaxe, Aalborg, Allinge, København og Nyborg dækket emner på tværs af landet og faggrænser, med fokus på rengøring, vedligeholdelse, design, arkitektur, formidling, politik, arbejdsmiljø, håndvask og meget mere sat tanker i sving og mennesker i møde. Budskaber om hygiejne bliver delt og brugt.

De 10 år er ikke gået endnu – men over årene er der kommet en stærkere forståelse for hygiejnens placering i værktøjskassen.

En struktur for viden

For 2018 kommer fokus til at ligge på uddannelse. Det drejer sig om uddannelse af folk til faget her og nu og i fremtiden, om efteruddannelse, om hygiejne i andre uddannelser, om hygiejne i skole- og uddannelsesverdenen og i det hele taget om, hvor og hvordan vi sikrer viden om hygiejne hos de rette og de mange. Det er både et fokusområde, der rækker meget langt frem i tiden, men også kigger på vores hverdag her-og-nu.

For hvor meget ved de rette lige nu? Kan de fastholde denne viden til gavn for sig selv og andre? Kan vi fastholde denne viden til gavn for systemet? Det er store spørgsmål, der i bund og grund dog drejer sig om, at al vores indsats for god hygiejne, god rengøring og god forebyggelse ikke bygger på en tilfældighed, men en stædig indsats for at sikre, at rette parter havde rette byggesten.

Vi glæder os derfor til et spændende 2018, hvor vi igen kan søge samarbejdet, kan sætte et aftryk og kan glædes over, at man kan opnå meget gennem en tålmodig indsats – især når vi ved fælles hjælp sender gode budskaber til medier, kollegaer, borgere og beslutningstagere.

Så kan de lære det!