Track’n’Trace sikrer hygiejne og effektivitet

Er klude og mopper blevet vasket på den rigtige temperatur og på det rigtige program? Det er spørgsmål som kvalitetskonsulent Annette Blok-Olesen og kollegerne i rengørings- og serviceafdelingen på Aalborg Universitetshospital ofte har stillet sig selv, men efter et års pilotprojekt med systemet Miele Professional Track’n’Trace er hverdagen blevet nemmere.

Tjek på lagerbeholdningen

Miele Professional Track’n’Trace er baseret på RFID-teknologi (Radio Frequency Identification). En lille RFID-brik bliver fastgjort på tekstilet, og derefter kan systemet indsamle informationer, bl.a. om, hvor ofte emnet er blevet vasket, temperaturer, holdetider, typen og mængden af vaskemiddel samt hvem der har igangsat vasken. Alt sammen er både med til at sikre god hygiejne og bedre planlægning af arbejdet, forklarer Annette Blok-Olesen.

»Vi kan f.eks. se, om vi har nok klude og mopper på lager. Der kan jo ske svind, f.eks. hvis en sygeplejerske låner en klud og kommer til at lægge den i en forkert kurv. Vi kan også se, hvor mange gange mopper og klude har været vasket. Tidligere var det en vurdering, men nu kan vi indstille systemet til at sige, ’nu har I vasket de her mopper 450 gange’, og så ved man, at nu skal man snart bestille nogle nye hjem, for de kan holde til 500 vaske, inden de skal skiftes ud.«

Ved en vaskeproces, hvor der opnås en temperatur på mindst 80°C i 10 minutter, kan forventes en effektiv inaktivering af sygdomsfremkaldende vegetative bakterier og virus, hvorimod sporer ikke med sikkerhed inaktivere.

Bedre styring af indsatsen

En del af Miele Professional Track’n’Trace indebærer, at medarbejderne har en chip i deres id-kort.

Det gør det muligt at planlægge arbejdsstyrkens indsats bedre. Hver gang en medarbejder tager noget fra lageret eller sætter en vaskemaskine i gang, bliver det registreret. Hvis en medarbejder kommer til at sætte en vask i gang med en forkert sammensætning af tekstiler eller på et forkert program, gør systemet opmærksom på det. Derfor kan man med Track’n’Trace bedre sikre sig, at medarbejderne tager sig af de opgaver, de er trænet i, og man kan planlægge indsatsen mere præcist, forklarer Annette Blok-Olesen.

»Vi kan se, hvornår der bliver brugt flest klude, og så kan vi planlægge ud fra det. Hvis vi ved, at der bliver brugt rigtig mange klude i et bestemt tidsrum, så kan vi sørge for, at der er en medarbejder, der særligt koncentrerer sig om at vaske klude på det tidspunkt.«

Nogle af vaskemaskinerne på det nuværende Aalborg Universitetshospital har så mange år på bagen, at systemet ikke er brugbart på dem, men planen er at indføre Track’n’Trace på alle maskiner, når det kommende nye hospital står klart med moderne vaskemaskiner.

 

Med Miele Professional Track’n’Trace er hverdagen er blevet lettere for kvalitetskonsulent Annette Blok-Olesen og kollegerne i rengørings- og serviceafdelingen på Aalborg Universitetshospital.