Man kan ikke bare komme direkte ind fra gaden og gøre rent

Det er en misforståelse, at alle kan udføre professionel rengøring, lyder det fra rengøringsbranchen. Selvom mange jobs i rengøringsbranchen er ufaglærte, skal standarden være høj

»Vi arbejder målrettet på at hæve kvaliteten i rengøringsbranchen, for rengøring kræver uddannelse og standarder.« Sådan lyder det fra formanden for Danske Service, Danielle Hansen, der er leder af Sundby Rengørings Service og har 29 års erfaring i branchen.Hun nævner især vigtigheden af at kunne forstå dansk som et overset krav i faget.
»Sproget er vigtigt, for rengøringsmedarbejderen skal kunne kommunikere med sin leder og med kunderne. Det kræver færdigheder at forstå instruktioner og for at kunne sætte sig ind i forskellige faglige detaljer,« siger Danielle Hansen. »Selvom der er mange ufaglærte jobs i branchen, så kræver det oplæring og færdigheder alligevel.«

 

Branchens anseelse

Også uddannelsesleder Maria Veha fra Gladsaxe TEC peger på, at medarbejderne skal have en lang række kompetencer for at kunne gøre professionelt rent.

»Medarbejderne skal have viden for at kunne gøre hygiejnisk rent, de skal have viden om, hvordan de passer på sig selv for at kunne holde i faget i mange år, det kræver faglig viden om vedligehold af materialer og overflader og så videre,« siger hun.

Maria Veha peger på, at visionen er at få løftet branchen, så den respekteres for et håndværk på lige fod med elektriker, tømrer, smed osv.

»Men hvis vi mødes af udtalelser om, at alle kan gøre rent, så hjælper det os ikke i den retning,« siger Maria Veha.

»Vi mangler respekt for faget. Det kan godt være, medarbejderen ikke skal tale med sin spand, men medarbejderen skal kunne tale med kunden og lederen, for der stilles høje krav om serviceniveau. Det kræver, at alle kan kommunikere med hinanden.«

 

Kommunikation er vigtig

Danielle Hansen, Danske Service, peger ligeledes på, at kommunikation er væsentlig for at kunne bestride et job i servicebranchen.

»Vi får lavere kvalitet, hvis ikke medarbejderne kan forstå en besked på arbejdspladsen, og vi giver kunderne en dårlig oplevelse af faget, hvis vores medarbejdere ikke kan forstå beskeder,« siger Danielle Hansen. Hun peger samtidig på, at medarbejderne skal kunne håndtere kemikalier, og det kræver, at medarbejderne både kan forstå en instruktion og en brugsanvisning.

»Vi arbejder på at hæve niveauet, og derfor vil jeg ønske, at den gængse opfattelse med at se rengøringsbranchen som skraldespand for dem, der ikke kan bruges andre steder, vil ændre sig, for det er ganske enkelt forkert.«

 


 ”Man behøver ikke tale med sin moppe, sin kost og sin spand”

Sådan sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen i et tv-interview i februar, forud for præsentationen af regeringens ghettopakke.

Han vendte sig imod, at indvandrerkvinder sidder i årevis uden at lære dansk og uden at blive en del af arbejdsmarkedet.

»Man kan sagtens gøre rent for eksempel. Man behøver ikke gå og tale med sin moppe, sin kost og sin spand. Så det med, at dansk er en undskyldning for, at man ikke tager hænderne op ad lommen, den abonnerer jeg ikke på,« sagde statsministeren.

 


 

Rengøring er et håndværk

Rengøring kræver viden og faglighed. Nogle af de væsentlige krav til kompetencer:

  • Viden om hygiejne, rengøringsmidler og materiale/maskiner, sikkerhed, konflikthåndtering
  • Sprog – det er vigtigt at kunne forstå instrukser og evt. læse vejledninger på rengøringsmidler. Det er også vigtigt for kunden, at rengøringspersonalet kan sige godmorgen.
  • Forståelse for arbejdsnormer/kultur – det er vigtigt, at arbejdsgiveren kan regne med medarbejderen og vide, at vedkommende kommer og går på de aftalte tidspunkter og arbejder effektivt i arbejdstiden
  • Kørekort / mobilitet – opgaver kan ligge mange steder, ofte må der påregnes transporttid
  • Fleksibilitet – arbejdstiderne ligger ofte på skæve tidspunkter – tidlig morgen eller sen aften
  • Fysik – det er et fysisk krævende fag, der kræver indsigt i og viden om ergonomi og arbejdsmetoder. Arbejdstaksten som man tilrettelægger tilbud ud fra kræver en tilrettelagt og effektiv arbejdsmetode.