Banebrydende innovation forbedrer håndteringen af høj trafik på toiletterne

Mange gæster kan give problemer med trængsel og snavsede toiletter på store steder som stadioner og lufthavne. Den globale hygiejnevirksomhed Tork har derfor udviklet et nyt håndaftørringssystem – Tork PeakServe – specielt til steder med mange brugere. Systemet anvender en helt ny type papirhåndklæder og kombinerer hidtil uset høj kapacitet med en unik dispenserfunktion, der sikrer et hurtigt og jævnt flow uden afbrydelser. Facility manageren får dermed mulighed for at servicere 250% flere gæster mellem hver genopfyldning.

Store menneskemængder giver kæmpe udfordringer på toiletterne og for toiletudstyret. Refills som sæbe og papir slipper hurtigt op, og rengøringspersonalet har svært ved at følge med rengøringsbehovene. I perioder med spidsbelastning kan de endda have problemer med overhovedet at komme til toiletterne, for at fylde dispensere op og gøre rent. Undersøgelser viser, at trængsel på toiletterne og uhygiejniske forhold er det, som gæsterne klager mest over på store steder som sportsstadioner – mere end f.eks. lange køer ved indgangene eller vold. Gæsterne gider simpelthen ikke stå i kø for at komme til på toiletterne og slet ikke, når de så oveni købet oplever snavsede toiletter uden papir eller sæbe. Alligevel har mere end 70% haft sådan en dårlig toiletoplevelse, og en fjerdedel af alle gæster undgår helt at bruge toiletterne.

“Gæsteoplevelsen er en værdifuld valuta og toiletterne har direkte indflydelse på den. For eksempel er det sådan, at en ud af tre, der undgår toiletterne, også begrænser hvad de spiser og drikker for at kunne holde sig. Det kan få dårlige konsekvenser for et sted, da omsætningen på mad og drikkevarer ofte udgør en vigtig del af dets totale omsætning,” siger Jutta Boone, som er europæisk sortimentschef for Tork PeakServe hos Essity

I Billund Lufthavn, som er Danmarks næststørste lufthavn, og som ligger tæt på den berømte forlystelsespark Legoland, stiger passagertrafikken dramatisk hver sommer. Sidste år oplevede lufthavnen en vækst i passagertallet på 9,2% og nåede dermed op på 3,5 millioner. For at kunne følge med den højere trafik blev alle lufthavnens 70 toiletter udstyret med Tork PeakServe.

“Den største fordel ved systemet, er al den tid vi sparer, på ikke at skulle gå så mange tjek-runder. Det er en kæmpe lettelse for mine medarbejdere og frigør tid, som vi kan bruge på at holde rengøringsstandarden i andre områder af lufthavnen på højde med gæsternes forventninger,” siger Kirsten Paarup, Rengøringschef hos Billund Lufthavn.

Tork PeakServe kombinerer forskellige funktioner på en måde, som gør steder med et højt antal brugere, bedre i stand til at håndtere store menneskemængder. Kernen i systemet er en ny type papirhåndklæder, som er komprimeret til at fylde betydeligt mindre.

 

 • Ny og bedre dispenserfunktion – sikrer at gæster hurtigt kommer videre og får en god oplevelse: Hvert bundt papirhåndklæder består af fortløbende ark, der hænger sammen. Det skaber et uafbrudt flow, som kan servicere et stort antal brugere hurtigt og uden afbrydelser, uden blokerede dispensere, og uden at gulvet flyder med papirstumper. Det uafbrudte flow bliver ikke forstyrret i forbindelse med overgangen til et nyt bundt, da hvert bundt bliver hæftet til det næste ved en særlig mekanisme, som er unik for dette system.
 • Markedets højeste kapacitet – giver flere tilfredse gæster: De nye papirhåndklædeark er komprimerede under produktionen – dobbelt så meget som almindelige papirhåndklæder. Det giver Tork PeakServe højere kapacitet end noget andet system, så man undgår at dispenserne pludselig løber tør for papir. En enkelt dispenser kan servicere mere end 1.000 gæster mellem hver genopfyldning – det er 600 flere end med traditionelle dispensere.
 • Mere fleksibel genopfyldning – giver tid til andre opgaver: Tork PeakServe kan genopfyldes dobbelt så hurtigt, og hvornår det skal være. Man behøver ikke vente til dispenseren er tom. Det giver rengøringspersonalet tid til at fokusere på andre vigtige rengøringsopgaver i spidsbelastningsperioder, uden frygt for tomme dispensere. Nu kan de så i stedet fylde op på mindre hektiske tidspunkter, og den bedre fleksibilitet giver dem således luft til at håndtere de udfordringer, der kræver handling her og nu.

“Indtil nu har facility managers kun haft mulighed for at vælge mellem systemer med håndklæderuller, der giver høj kapacitet, og foldede håndklædeark, som sikrer mere fleksibel genopfyldning. Vi har taget det bedste fra de to verdener og skabt en revolutionerende hybrid. Nogle vil måske tænke, at håndaftørring bare er en ubetydelig detalje, men det er faktisk den vigtigste nyskabelse på området i de sidste 20 år – og dine gæster vil bemærke forskellen,” siger Jutta Boone

Det er ofte en udfordring for facility managere på steder med mange brugere at opretholde et godt brugerflow og undgå trængsel. Med Tork PeakServe systemet kan gæster få deres håndklæde på 3 sekunder, hvor det tager 10 sekunder at få tørret hænder med jet air tørrere.

“Forestil dig, at du er til en fodboldkamp sammen med 50.000 andre tilskuere, og der er ét minut til halvlegen. Om et øjeblik er toiletterne fuldstændig umulige at komme til. Med en jet air tørrer skal man bruge 10 sekunder på at få tørret hænder, hvor Tork PeakServe kan servicere gæsten med et håndklædeark på 3 sekunder. Det gør en kæmpe forskel, når man skal håndtere et stort antal brugere”, siger Jutta Boone

Nogle hurtige facts om Tork PeakServe

 • Markedets højeste kapacitet – plads til 2.132 håndklædeark ad gangen i én dispenser
 • Kan servicere over 1.000 gæster mellem hver genopfyldning – 600 flere end eksisterende dispensere
 • 3 sekunders dispenserfunktion – sammenlignet med mindst 10 sekunders tørretid med jet air systemer
 • Et-ark-ad-gangen dispenserfunktion med et uafbrudt flow af håndklædeark
 • Kan genopfyldes dobbelt så hurtigt og kan toppes op med ekstra bundter når som helst
 • Plads til at opbevare dobbelt så mange papirhåndklæder per kubikmeter takket være de tætkomprimerede bundter

Indsigter fra undersøgelse om toiletter med høj trafik

 • 71% af gæsterne på store steder har haft dårlige brugeroplevelser på toiletterne. 28% siger, at de ofte eller altid har en dårlig oplevelse.
 • 42% siger, at en dårlig toiletoplevelse også havde en negativ effekt på deres generelle oplevelse af begivenheden.
 • Næsten fire ud af ti har fortalt om deres dårlige oplevelse af toiletterne til venner eller familie (og 4% har endda skrevet på sociale medier om det).
 • Trængsel på toiletterne og uhygiejniske forhold er noget af det, folk klager mest over ved store begivenheder. Den største bekymring er hygiejnen (37%) men tiden er også et stort irritationsmoment. Køer på toiletterne, så man går glip af noget af begivenheden, er den næststørste grund til klage.
 • En tredjedel (32%) af gæsterne undgår helt toiletterne og begrænser deres indtag af mad og drikke for at kunne holde sig.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget på foranledning af Essity og blev gennemført af IPSOS som en online spørgeramme med 3.000 respondenter der har besøgt et stort sted (>100 gæster) i den forløbne måned. Undersøgelsen blev gennemført i USA, UK, Tyskland, Frankrig, Polen og Sverige i 2016.