Dansk superklud på vej ud i verden

Det danske firma Real Relief har sat gang i testningen af deres nye SuperTowel – en klud, der kan erstatte vand og sæbe. Kluden er primært tænkt for mennesker i u-lande eller flygtningelejre, hvor der ofte ikke er adgang til rent vand.

SuperTowel har en bakteriedræbende behandling, der fjerner op mod 99,9 % af bakterier på hænderne – uden brug af sæbe eller rent vand.

»Indtil videre har vi bevist, at kluden kan give meget renere hænder, end når du vasker dem med vand og sæbe, siger Torben Holm Larsen, der er teknisk direktør i Real Relief, til DR P1. Kluden skal blot dyppes i vand af hvilken som helst kvalitet. Det behøver ikke være drikkevand.

Microfibre og den antimikrobielle behandling på kluden sørger for, at de bakterier, der overføres fra hænder til kluden, bliver dræbt med det samme, og man undgår, at bakterierne føres tilbage til hænderne efter brug,

»Jeg tror, at produktet også har potentiale i Danmark, fordi håndsprit giver gener for sundhedspersonale, der hyppigt bruger det. Det kan måske også bruges til rengøring i sundhedsvæsenet, hvis det kan fjerne bakterierne helt, siger Yijuan Xu, Postdoc i Institut for Kemi og Biovidenskab, Aalborg Universitet, til DR Viden.


Sådan dræber SuperTowel bakterierne 

SuperTowels mange microfibre er beklædt med et permanent lag af silikone og kulstofkæder, der tiltrækker bakterierne. Kulstofkæderne trænger derefter ind i bakteriens cellevæg og slår dem ihjel.

En super-klud koster under fem kroner, og den antimikrobielle behandling er lavet sådan, at kluden kan bruges igen og igen.