Hospitalsbakterier udvikler ikke resistens

WHO kritiserer nyhed baseret på australske forskeres påstand om resistens hos farlige bakterier overfor alkoholbaseret håndsprit.

Flere danske og internationale medier har i løbet af den seneste tid omtalt en artikel fra et hold australske forskere, der konkluderer, at bestemte typer af hospitalsbakterier kan udvikle resistens overfor håndsprit. Men studiets konklusioner er af mange medier blevet fejlfortolket, fastslår professor Didier Pittet, der er direktør for WHO’s infektionskontrolprogram og en af de mest anerkendte eksperter i hygiejnevidenskab i verden. Hos Kosmetik- og hygiejnebranchen i Danmark er man ærgerlige over den turbulens, nyheden fra de australske forskere har skabt verden over.
»Det er ærgerligt, den australske artikel skaber tvivl og usikkerhed om fordelene ved alkoholbaserede desinfektionsmidler. Håndsprit er dokumenteret den mest effektive og tidsbesparende metode til god håndhygiejne både i sundhedsvæsenet, på arbejdspladsen og i hjemmet. Derfor er det glædeligt, at en anerkendt forsker fra WHO tilbageviser den useriøse information,« siger Helle Fabiansen, der er direktør i Kosmetik- og hygiejnebranchen, og henviser til en artikel, der nyligt blev bragt i det anerkendte tidsskrift ”The Lancet”. Her gennemgår Didier Pittet kritisk artiklen og dens konklusioner. Han argumenterer for, at den mangler videnskabelig substans, og at der intet belæg er for at konkludere, at bakterier kan udvikle resistens overfor de alkoholbaserede desinfektionsmidler.

»På baggrund af publiceringen af Dr. Sacha Pidot og kollegaers forskningsresultater fra University of Melbourne omkring resistente bakterier har flere af verdens største nyhedsredaktioner på the Guardian, Reuters, NBC og The Times (og eksempelvis også danske Ingenioren.dk, red.) misfortolket undersøgelsens analyse og indikeret, at alkoholbaseret håndrens er ineffektiv overfor nogle farlige bakterietyper. I virkeligheden er alkoholbaseret håndrens det mest effektive, tilgængelige middel til håndhygiejne og dermed et centralt middel til at forebygge infektioner,« siger Didier Pittet.  Han fortæller desuden, at alkoholbaserede desinfektionsmidler optræder på WHO’s liste over de typer af medicin og behandlinger, som er essentielle for et velfungerende sundhedssystem, og at de hvert år redder millioner af liv verden over.

 

Link: Tidligere omtale her på sitet af nyhed fra ing.dk: Bakterier udvikler resistens mod håndsprit

Link: Didier Pittets artikel i The Lancet

Link: Dr. Sacha Pidot et al forskningsartikel fra Science Translational Medicine