Resistente væggelus giver branchen nye problemer

Mange danskere tager væggelus med sig hjem fra ferie i udlandet. De små blodsugende tæger, der kan drive familier til vanvid, er blevet sværere og sværere at bekæmpe. Væggelusene er blevet resistente over for det meste gift, og der bliver ikke udviklet nye produkter inden for en overskuelig fremtid.

Flere og flere soveværelser bliver invaderet af væggelus, og de små blodsugere, der slår sig ned i vores senge, er sværere og sværere at komme til livs.

Der bliver nemlig stort set ikke udviklet nye midler til at bekæmpe væggelusene, fordi de store kemi- og farmaceutvirksomheder ikke kan se en forretning i det. Man bruger relativt små mængder gift til at bekæmpe væggelus, og dermed er markedet ikke stort nok i forhold til det omfattende arbejde, der ligger i at udvikle nye produkter og ikke mindst i den betydelige test- og godkendelsesproces et nyt produkt skal igennem, inden det kan komme på markedet.

1. februar 2019 udløber licensen på et relativt effektivt produkt mod væggelus, og den licens bliver ikke fornyet af producenten, fortæller Claus Schultz, der er formand for Brancheforeningen for Skadedyrsfirmaer og teknisk chef i Rentokil Skadedyrsbekæmpelse.

Situationen vækker stor bekymring i skadedyrsbranchen. For selv om man i mange tilfælde også kan bekæmpe væggelus med varme- og kuldebehandling, skal der nogle gange skrappere midler i brug. Samtidig er varmebehandling en betydelig dyrere og mere besværlig metode.

Man kan sætte en eller flere detektorer op i de værelser, man mistænker for at kunne have væggelus. Detektoren indeholder duftstoffer, som lokker eventuelle væggelus til, og fanger dem. Foto: Rentokil Skadedyrsbekæmpelse

”Vi kan simpelthen ikke tilbyde et effektivt middel mod væggelus. Tidligere kunne vi veksle mellem 5-6 insektmidler, men fra 1. februar har vi kun to produkter tilbage på markedet. Det ene har væggelusene i høj grad udviklet resistens over for, og det andet sviner meget, fordi det er oliebaseret,” siger Claus Schultz, formand for Brancheforeningen for Skadedyrsfirmaer og teknisk chef i Rentokil Skadedyrsbekæmpelse.

Når skadedyrsbekæmperne kun har få produkter at skifte i mellem, vil væggelusene i endnu højere grad udvikle resistens, og dermed er der udsigt til, at situationen bliver værre. Brancheforeningen for Skadedyrsfirmaer er i dialog med producenterne af midler mod væggelus, men har også en forståelse for markedsmekanismerne. Det skal kunne betale sig at udvikle nye produkter.

For 10-15 år siden var væggelus stort set udryddet, men de seneste år er væggelusene vendt tilbage, fordi de har udviklet resistens over for de fleste midler. Antallet af væggelus-anmeldelser fra private er vokset med mere end 40 procent over de seneste fire år hos Rentokil Skadedyrsbekæmpelse.

På kanten af sammenbrud

Det er ingen dans på roser, når væggelus rykker ind i soveværelset. Generne kan være rigtig store, både fordi insekternes stik klør og kan give allergiske reaktioner, og fordi de ubudne gæster kan drive en familie til vanvid.

”Det er ikke sjældent, at vi modtager anmeldelser fra grædende personer, der slet ikke kan holde situationen ud. Det forstår jeg godt. Sengen er vores trygge base, men når man ved, at væggelusene kommer krybende ind og suger sig fast på vores krop, så snart vi er faldet i søvn, går det jo lige i psyken,” siger Claus Schultz fra Rentokil.

Når man varmebehandler væggelus, sker det ved at sætte et eller flere telte op i hjemmet. Her samler man senge og andre møbler og sager, hvor væggelusene kan være, og varmer det hele op til 60 grader eller opvarmer hele rummet. Behandlingen suppleres af kuldebehandling til de effekter, som ikke tåler opvarmning, og af damp, som pustes ind i for eksempel paneler. Varmebehandling er mere ressourcekrævende end traditionel behandling, og kan være vanskelig at udføre på grund af bygningers konstruktioner, lige som den ikke er så effektiv på for eksempel vandrehjem, efterskoler eller flygtningecentre, hvor der er mange soveværelser.

Fakta om væggelus:

 • Væggelus, der også kaldes bed bugs, er typisk 5-6 mm lange
 • Tægerne lever af menneskeblod
 • I 9 ud af 10 tilfælde er de bragt med hjem fra rejser
 • I etageejendomme spreder væggelus sig ofte mellem etagerne via rør og kabelgennemføringer
 • De gemmer sig omkring vores senge, fx i sprækker og samlinger i sengen eller i bøger eller andet på sengebordet
 • Et kuld væggelus er typisk på ca. 200 unger, og de formerer sig hurtigt
 • Når vi sover, kan væggelusene registrere vores udåndingsluft og kropsvarme, som de tiltrækkes af
 • På de 5-7 minutter, væggelusene suger sig fast på vores krop, kan de suge blod i en mængde, der svarer til ca. 7 gange deres egen kropsvægt
 • Når en væggelus har suget blod, kravler den udaset tilbage til en sprække eller et andet gemmested i nærheden af sengen og forholder sig i ro, inden til den kommer frem en uges tid senere, når den igen er sulten

 Sådan kan du undgå at tage væggelus med hjem fra juleferien:

 • Kufferten er en hule for væggelus. Hold din kuffert væg fra senge, og luk den når du ikke bruger den. Lad være at bruge ”kuffert-bordet” på hoteller – for her gemmer væggelus sig ofte
 • Luk din bærbare computer sammen, når du ikke bruger den, og læg den i tasken. Udluftningssprækkerne i computeren kan være et lunt og godt gemmested
 • Når du kommer hjem fra rejsen, så lad være med at lægge kufferten på din seng som det første. Tøm den i bryggerset eller på badeværelset, vask tøjet og behandl eventuelt kufferten med insektspray.