Årsmøde satte fokus på cirkulær økonomi

På Kosmetik- og hygiejnebranchen generalforsamling og årsmøde den 28. marts, blev der stillet skarpt på hvordan branchen får forretningssucces med cirkulær økonomi

Tekst: Christian Ditlev Lund

SAS Radisson Blu på Amager lagde rammen for Kosmetik- og hygiejnebranchens årsmøde d. 28. marts. Temaet for årsmødet var cirkulær økonomi, og hvordan branchens virksomheder får forretningssucces med at tænke cirkulært. Jasper Steinhausen, der til dagligt hjælper virksomheder med at komme i gang med cirkulær økonomi, styrede slagets gang som ordstyrer og indledte dagen med et oplæg, der forklarede, hvorfor cirkulær økonomi er øverst på dagsordenen mange steder lige nu.

Med en række spændende oplæg fra eksperter på området, fik de mange deltagere konkrete bud på, hvordan Kosmetik- og hygiejnebranchens virksomheder kan tage forretningsmæssige skridt i en mere bæredygtige retning.

Ansvarlighedschef i Coop, Signe D. Frese, fortalte om forbrugernes stigende bekymring overfor plast og emballage og hvorfor Coop arbejder så seriøst med bæredygtighed, CSR-direktør i møbelvirksomheden Holmris B8, Steffen Max Høgh, inspirerede med oplæg om, hvordan møbelvirksomheden genbruger brugte kontormøbler på en bæredygtig måde, og Peter Odefey fra designvirksomheden Packwise gjorde gæsterne klogere på cirkulær emballage.

Paneldebat satte fokus på ordentlige rammevilkår

Der var også lagt an til en spændende politisk debat på dagen. Miljøordfører for Radikale Venstre og tidligere miljøminister Ida Auken, De Konservatives spidskandidat til Europa-Parlamentsvalget, Pernille Weiss samt Kosmetik- og hygiejnebranchens formand Karsten Stadsing og CSR-direktør i møbelvirksomheden Holmris B8, Steffen Max Høgh, debatterede om behovet for at handle nu, de politiske visioner, og hvordan Danmark og danske virksomheder omstiller sig til cirkulær økonomi.

Og her blev der særligt stillet skarpt på hvilke rammevilkår, der skal til for at cirkulær økonomi for alvor kan finde rodfæste i virksomhederne. Den offentlige sektor er en stor aftager af kosmetik- og hygiejnebranchens produkter, men de offentlige udbud tager ikke nok højde for, at innovationen foregår ude i virksomhederne.

Et snævert fokus på mærkningsordninger, pris og kvalitet fordrer ikke virksomhederne til at prioritere cirkulært.

Budskabet fra de to erhvervsfolk til politikerne var ikke til at tage fejl af. Myndighederne skal være bedre til at give erhvervslivet rammer, der gør det i stand til at nytænke forretningsmodeller. Innovationen foregår ude i virksomhederne, og det er her de bæredygtige og cirkulære forretningsmodeller udtænkes og føres ud i livet.