Forenede Service nomineret til international bæredygtighedspris

Landets største familieejede rengøringsvirksomhed er nomineret til ”European Cleaning & Hygiene Award” i kategorien ”Bæredygtighed – i praksis”. Prisen uddeles i London til oktober.

Forenede Services kvalitets- og miljøchef Nils Bjørn Larsen håber på, at kunne tage den internationale rengøringspris med hjem til Danmark til oktober. Foto Asger Simonsen

Næsten fire millioner mennesker arbejder via mere end 270.000 virksomheder professionelt med rengøring i de europæiske lande og spiller blandt andet en vital rolle i forhold til befolkningernes sundhed og velvære – og for rengøringsbranchens image i de enkelte lande. Og når den historiske bygning ”Church House Westminister” i hjertet af London en torsdag aften i midten af oktober bliver fyldt med gallaklædte personer fra hele Europa, som vil hylde rengøringsbranchen og dens aktører, er der en ganske særlig grund til med danske øjne at holde øje med prisuddelingerne, som afslutter gallaaftenen. Hér er den danske landsdækkende rengøringsvirksomhed Forenede Service med sine knapt 2500 medarbejdere nemlig nomineret til en af de fine priser i ”European Cleaning & Hygiene Award”-uddelingen, som er arrangeret af ”European Cleaning Journal”, der er fagblad for den paneuropæiske brancheorganisation ”EFCI”.

En opmuntrende bekræftelse

Ni priser vil blive uddelt til arrangementet i kategorier som ”Bedste brug af smarte løsninger af serviceudbydere”, ”Forpligtelse til mangfoldighed i arbejdsstyrken” og ”Årets teknologiske innovation”. Forenede Service er nomineret i kategorien ”Bæredygtighed – i praksis”, hvor fire engelske rengøringsvirksomheder også er med i opløbet til at vinde prisen.

”Det er jo fantastisk, at vores engagerede miljøindsats i virksomheden får den her spændende internationale anerkendelse,” siger Forenede Services kvalitets- og miljøchef Nils Bjørn Larsen og uddyber:

”Nomineringen er et flot skulderklap og samtidig en opmuntrende bekræftelse på, at vi bevæger os den helt rigtige vej. Forenede Service har nemlig et samfundsansvar på området, som vi helhjertet har forpligtet os til at løfte. Vi ønsker oprigtigt at styrke indsatsen for at fungere som en bæredygtig virksomhed, der tager klimaforandringer og beskyttelsen af naturen og dyrene alvorligt – og også at vores medmennesker ikke skal risikere at være udsat for sundhedsskadelige stoffer, der optræder i konventionelle rengøringsmidler,” siger han og refererer til virksomhedens seneste skud på miljøindsatsen – nemlig udfasningen af 70.000 liter konventionel kemi på årsbasis til fordel for bæredygtige og plantebaserede rengøringsmidler. Omlægningen forventes at være afsluttet inden årets udgang og vil blandt andet reducere Forenede Services CO2-udledning med over 22 ton, ligesom det vil mindske miljøbelastningen med 4211 kilo plastik og 7210 kilo råolie hvert år.

Forenede Services kvalitets- og miljøchef Nils Bjørn Larsen. Foto: Asger Simonsen

Den grønne rejse i Forenede Service

Og omlægningen til plantebaserede, bionedbrydelige rengøringsmidler i servicevirksomheden er blot en af flere mellemstationer på den grønne rejse, som Forenede Service er på i de her år. Inden for de sidste par år er der nemlig sat målrettet tryk på miljøindsatsen i virksomheden. Forenede Service er således blandt andet overgået til udelukkende at bruge uniformer, som er OEKO-TEX-mærket, der arbejdes engageret med affaldssortering, alt aftørringspapir, som bruges hos kunderne, er FSC Danmark-certificeret, og der benyttes grøn strøm i alle virksomhedens bygninger. Ligesom der kigges på miljøvenlige muligheder i forhold til blandt andet virksomhedens bilpark og belysning. Og ikke mindst blev Forenede Service sidste år miljøledelsescertificeret efter ISO-standarden DS/EN ISO 14001:2015. Et certifikat, som sammen med arbejdet med FN’s verdensmål, samtidig er en stærk motivationsfaktor for at fortsætte den grønne rejse, forklarer kvalitets- og miljøchefen:

”Certificeringen forpligter nemlig Forenede Service til løbende og aktivt at forberede miljøindsatsen på alle områder og at kunne fremme og fremvise bæredygtige løsninger både for os og vores kunder,” siger Nils Bjørn Larsen.

Cirka 2500 medarbejdere i Forenede Service håndterer rengøringen for både offentlige og private kunder i hele landet. Foto: Jannik Preisler

De mest innovative i branchen

Michelle Marshall, som er chefredaktør for ”European Cleaning Journal” og medlem af juryen, der skal vurdere de nominerede kandidater til årets priser, forklarer, at juryen har modtaget over 130 fremragende indstillinger til de ni kategorier, som efterfølgende er blevet vurderet og snævret ind til samlet 35 nomineringer.

”Og alle vores deltagere skal være utroligt stolte af det hårde arbejde og den dedikation, som de har demonstreret over for den professionelle rengøringssektor. Men der kan kun være ni vindere om aftenen, og vi føler, at vores nomineringsfelt sætter lys på nogle af de mest innovative virksomheder i branchen, og vi ønsker dem held og lykke den 17. oktober,” siger Michelle Marshall.

Og når ordene; ”and the winner is..,” lyder fra scenen i Church House Westminister, når vinderen i kategorien ”Bæredygtighed – i praksis” skal kåres, sidder der i hvert fald en dansk kvalitets- og miljøchef i salen, som håber at fortsættelsen lyder: ”…Forenede Service.”

”Ja, vi vil meget gerne have den pris med hjem til Danmark,” siger han med et smil.