Magisk skraldespand sorterer selv affaldet

Tre studerende fra Aalborg Universitet (AAU) har udviklet skraldespanden Waste Wizard, som via maskinlæring og billedgenkendelse selv er i stand til at sortere affald. Målet er at gøre affaldssortering lettere – og forbrugerne mere bevidste om vigtigheden af bæredygtig adfærd.

Fra venstre Patrick Skov Johansen, Lukas Bjørn Leer Bysted og Rune Møberg Jacobsen med deres intelligente skraldespand.
Fotograf: Martin Lentz-Nielsen

Den intelligente skraldespand gør op med de grænsetilfælde, hvor forbrugerne er i tvivl om, hvordan et produkt – mest omtalt pizzabakken – skal sorters. Den intelligente skraldespand Waste Wizard indeholder et kamera, der tager et billede af affaldet og sammenholder det med en omfattende billeddatabase af forskellige typer forbrugsprodukter. Affaldet sorteres således via kunstig intelligens – i den fysiske prototype i kategorierne ”affald” eller ”genbrug”. De studerendes vejleder, professor Mikael B. Skov, Institut for Datalogi, ser stort potentiale for den intelligente skraldespand – ikke blot hos private forbrugere, men også i det offentlige rum.