Uddannelse flytter rengøring

Årets modtager af Rengøringsprisen: Massiv uddannelsesindsat har givet høj faglighed og lavere sygefravær blandt rengøringsmedarbejderne på TECHCOLLEGE i Aalborg. Rengøringsleder Lotte Abildgaard modtog Rengøringsprisen på Rengøringsmessen i Odense

Lotte Abildgaard blev hædret med Rengøringsprisen for sin uddannelsesindsats blandt rengøringspersonalet på TECHCOLLEGE i Aalborg.

Sygefraværet var alt for højt og rengøringsopgaven blev ikke altid udført tilfredsstillende. Sådan var den dystre status før rengøringsleder Lotte Abildgaard, der tilbage i 2015 tog initiativ til en målrettet indsats for at løfte fagligheden blandt rengøringsmedarbejderne

Før uddannelsesindsatsen var der ofte manglende forståelse for den fælles opgave og medarbejderne ville helst passe sig selv. Men introduktionen af nye uddannelsestilbud blev ikke modtaget positivt af alle. »Jeg fik mange negative tilkendegivelser og endog udtalelser om, at jeg ødelagde deres liv,« fortæller Lotte Abildgaard, som har ansvar for rengøringen på en stor uddannelsesinstitution med 3600 fuldtidsstuderende og 600 medarbejdere. Der er idag 36 rengøringsmedarbejdere knyttet til afdelingen.

Uddannelse batter

De første kursusforløb blev etableret i samarbejde med AMU Nordjylland, hvor alle medarbejdere kom på kursus i 11 uger, mens borgere i jobrotation kom ind på arbejdspladsen og fungerede som vikarer. I dag er fem af jobrotationsmedarbejderne kommet i faste job og holdningen til uddannelse er en helt anden blandt medarbejderstaben

»Mange medarbejdere fik ny energi og hele gruppen er siden begyndt på uddannelsen til rengøringsteknikere og nogle er ved at lave aftaler om også tage uddannelsen som serviceassistent,« fortæller rengøringslederen. Lotte Abildgaard kan se, at effekten af uddannelsesindsatsen er højere faglighed, hvor medarbejderne har kendskab til produkter og dosering, rekvisitter og formår at tage hensyn til både økonomi og miljø. »Vi har nu en medarbejdergruppe, som ikke er bange for nye udfordringer og som arbejder ned en højere effektivitet. Samtidig har vi haft fald i sygefravær og der er et langt bedre samarbejde og socialt sammenold i medarbejdergruppen,« siger Lotte Abildgaard. Indsatsen er bemærket langt uden for Aalborg og derfor modtog Lotte Abildgaard Rengøringsprisen 2019 på årets messe i Odense.