Ældre knokler ligeså hårdt som unge

Samme høje fysiske arbejdskrav til ældre medarbejdere som til unge

Der stilles de samme høje fysiske arbejdskrav i rengørings- og industrijobs til både unge og ældre medarbejdere, viser et forskningsprojekt blandt ansatte i de to brancher, skriver Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Faktisk ser det ud til, at ældre kvindelige rengøringsassistenter har lige så høje eller lidt højere fysiske arbejdskrav på jobbet som deres yngre kolleger, selvom evnen til at holde til et fysisk krævende job falder med alderen.

»Det er veldokumenteret, at den fysiske kapacitet, og dermed evnen til at holde til et fysisk krævende job, falder betydeligt med alderen. Det betyder, at en rengøringsassistent på 60 år har ca. halvdelen af den fysiske arbejdskapacitet, f.eks. målt som maximal iltoptagelse, sammenlignet med en rengøringsassistent på 20 år,« siger professor Andreas Holtermann, som er en af forskerne bag studiet.

Forskningen baserer sig på mere end 600 rengørings- og industriarbejdere i Danmark, Belgien og Australien.

Andreas Holtermann mener, at der er et stort forebyggelsespotentiale i at finde ordninger, der tilpasser det fysisk krævende arbejde til medarbejdernes alder. Det kan for eksempel være gennem jobmodifikation og tilrettelæggelse, tidlig sporskifteordning eller lignende. Ved at tilpasse arbejdsopgaverne til den enkeltes fysiske kapacitet vil der være mulighed for at flere kan få et længere arbejdsliv.