Tandbørster kan være fyldt med colibakterier

To ud af tre danskere opbevarer tandbørsten fremme på badeværelset, hvor den kan blive ramt af tusindvis af mikroskopiske dråber fra toilettet, viser ny undersøgelse.

En ny undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har lavet for hygiejnevirksomheden Initial, viser, at to ud af tre danskere (65 procent) opbevarer deres tandbørster fremme på badeværelset, hvor de dermed er eksponerede for bakterier direkte fra toilettet.

”Hver gang, vi trækker ud i toilettet, hvirvles omkring en million mikroskopiske dråber af blandt andet urin og afføring op i luften, hvorefter de falder ned og rammer alt på badeværelset herunder tandbørsten, hvis den ikke er gemt væk. Tandbørster kan derfor indeholde spor af blandt andet colibakterier,” siger Maria Brix Balle, der er biolog ved hygiejnevirksomheden Initial.

Langt flertallet af bakterierne på tandbørster er ikke skadelige, og oftest optræder bakterierne i så små mængder, at immunforsvaret nedbryder dem. Men bakterier som colibakterier og stafylokokker kan føre til diarre og sygdom, lige som eksperter har advaret mod, at tandbørster kan smitte andre i husstanden med COVID-19.

Luk ”låget” på toilettet

Ifølge Maria Brix Balle fra Initial bør man gemme tandbørsterne væk, fx i et skab, eller i det mindste på behørig afstand af toilettet. Og så bør man lukke ”låget” på toilettet, inden man trækker ud, for at begrænse spredningen af bakterier til resten af badeværelset. Den samme undersøgelse fra YouGov viser, at kun godt hver fjerde (27 procent) af de adspurgte danskere konsekvent lukker toiletlåget i, når de trækker ud. Og mere end 4 ud af 10 gør det sjældent eller aldrig.

”Det er en god idé at have et skab til tandbørster, hvis man vil undgå de skadelige bakterier fra toilettet. Hvis det ikke er muligt, bør tandbørsten opbevares langt væk fra toilettet og måske i et andet rum. Og så bør man selvfølgelig også huske at slå ”låget” ned, når man trækker ud. Dråberne fra toilettet rammer jo ikke kun tandbørsten, men også andre touchpoints på badeværelset som fx håndklæder, håndtag og sæbedispensere,” siger Maria Brix Balle fra Initial.

Undersøgelsen, hvor 1.038 danskere er blevet spurgt, viser, at de yngre er dårligst til at opbevare tandbørsten forsvarligt. 71 procent af de 18-29-årige har tandbørsten fremme på badeværelset, mens tallet for de 30-39-årige er 64 procent, 66 procent for de 40-49-årige, 62 procent for de 50-59-årige, mens de +60-årige i 63 procent af tilfældene opbevarer tandbørsten fremme.