Kom de ulækre skoletoiletter til livs

Holme Skole i Aarhus har fået nye
berøringsfri og rengøringsvenlige toiletter.

Nyt katalog fra Aarhus kommune præsenterer en række anbefalinger til, hvordan skoler kan sikre høj værdi af investeringer i nye skoletoiletter. Kataloget tager udgangspunkt i et pilotprojekt på tre skoler, hvor man bl.a. har installeret en 360 graders løsning til forbedring af skoletoiletter udviklet af IWI Technology med berøringsfri toiletter og armaturer.

I samarbejde med Dansk Center for Undervisningsmiljø har Aarhus Kommune netop præsenteret erfaringerne fra et omfattende pilotprojekt på tre skoler i kommunen. Projektet har fokus på at komme ulækre skoletoiletter til livs ved at udvikle løsninger og metoder, der øger elevernes lyst til at bruge skolernes toiletter. Målet er, at det skal være helt naturligt for alle elever at benytte skolernes toiletter, så kendte problemer som sygefravær, utilpashed, mistrivsel og koncentrationsbesvær, minimeres.

”Pilotprojektet viser, at rene og trygge toiletter – i kombination med undervisning i adfærd og målrettet arbejde med børnenes mentale og psykologiske barrierer – er grundstenene til bedre toiletvaner og dermed tilfredshed hos skoleeleverne. Ved at dele vores erfaringer med skoler i hele landet håber jeg på, at øge den generelle opmærksomhed på problemstillingen med elevernes utilfredshed med skoletoiletter samtidig med, at det kan blive mere kendt, at der faktisk findes effektive løsninger, der kan afhjælpe problemerne,” siger Fiona Rubens Stenderup, Proces- og projektleder, Børn og Unge, Aarhus Kommune, der allerede har fået flere henvendelser fra andre skoler, som er interesserede i erfaringerne fra kataloget.

Sensorstyret og kontaktløs betjening
Pilotprojektet, der er udformet af ProcessArkitekter Aarhus,omfatter bl.a. installation af en 360 graders løsning til forbedring af skoletoiletter udviklet af IWI Technology med berøringsfrie toiletter og armaturer fra GROHE. Løsningen er modulopbygget med integrerede adfærdsmæssige “nudges”. Den håndfri betjening i kombination med en indikator for, hvor længe hænderne skal vaskes, hjælper eleverne med at opnå optimal hygiejne. Løsningen lever dermed op til Sundhedsstyrelsens seneste anbefalinger til hygiejne, der nu direkte omfatter et skift til sensorstyret og kontaktløs betjening af f.eks. vandhaner.

“En helt central del af vores løsning er GROHEs toiletter med automatisk udtræk og berøringsfrie vandhaner. Skolebørn har særlig travlt med at komme ud og lege videre i frikvarteret og glemmer helt naturligt den lille, men vigtige ting at “trække ud”. Og dermed har den næste elev ikke lyst til at bruge toilettet. At både håndvaskarmatur og skyl i toilet kan foregå berøringsfrit reducerer smitte mellem brugere. De berøringsfrie løsninger er ikke bare optimale for hygiejnen, men er også godt for miljøet på grund af et reduceret vandforbrug, hvilket vi også ligger stor vægt på,” fastslår Lars Forsberg, Partner i IWI Technology.

Erfaringer med nye skoletoiletter
Erfaringer og anbefalinger opsamlet igennem pilotprojektet på Sølystskolen, Holme Skole og Skovvangskolen i Aarhus Kommune viser med hensyn til etablering af nye toiletter bl.a. at

  • automatisk skyl mindsker risikoen for at børnene glemmer at trække ud efter sig, hvilket har stor effekt på tilfredsheden med toiletterne, fordi børnene ikke kommer ud til et toilet, hvor der ikke er skyllet ud efter forrige bruger.
  • håndfri armaturer optimerer hygiejneforhold og letter rengøring
  • der er gjort gode erfaringer med et fuldintegreret modul, hvor vask, armatur, sæbedispenser, papirhåndklæder og papirkurv alle er samlet i ét møbel, hvorved uhensigtsmæssige bevægelser imellem disse stationer undgås. Dermed minimeres spildt vand, som fejlagtig opfattes som urin, og papir på gulvet.
  • væghængte toiletter minimerer rengøringsflader og gør rengøring af gulvet lettere

Se hele kataloget med anbefalinger her.