Hverdagens helte holder smitten nede

Rengøringsbranchen har fået et løft i sit image under coronakrisen. Mange har fået øjnene op for betydningen af professionel rengøring

TEKST: TORBEN ELSIG-PEDERSEN

Mange har set, at grundig rengøring og god hygiejne er en nødvendighed for at nedsætte sygefraværet. Derfor tror jeg, at mange vil fastholde en højere standard, siger Jens Rønn Olesen, der er divisionsdirektør i Abena.

Med coronakrisen er det blevet tydeligt for alle, at rengøringsmedarbejderne er hverdagens helte. Det er dem, der med daglig rengøring, fokus på hygiejne og desinfektion har sørget for, at mange vigtige funktioner i samfundet har kunnet fungere.
Ordene kommer fra Jens Rønn Olesen, divisionsdirektør i leverandørvirksomheden Abena.
»Rengøring har været helt afgørende for at holde smitten nede i samfundet, og det har krævet stor fleksibilitet af rengøringsmedarbejderne og rengøringsselskaberne under nedlukningen. Men det var også dem, der skulle ændre procedurer og gøre rent på nye måder for at bane vej for genåbningen. Rengøringsbranchen og især medarbejderne var meget anonyme før, men med coronakrisen, tror jeg, at man mange steder i samfundet har fået øjnene op for branchens værdi, for den har været med til at holde hjulene i gang,« siger Jens Rønn Olesen, der mener at der er tale om en opgradering af fagets status:
»Jeg tror, det løft i anseelse er kommet for at blive. For mange virksomheder og offentlige institutioner har set, at grundig rengøring og god hygiejne er en nødvendighed for at nedsætte sygefraværet. Så alle kan nu se, at en ekstra hygiejnestandard hurtigt tjener sig hjem i form af færre sygedage. Derfor tror jeg også, at man mange steder vil arbejde for at fastholde den højere standard.«

Nyt fokus på hygiejne
Gitte Raahauge, der er project manager og rengøringsfaglig specialist hos Abena, pointerer at ikke alene rengøringsmedarbejdernes indsats har været ekstra værdsat under coronakrisen. Også mange andre medarbejdere i virksomheder og på institutioner har fået øjnene op for nødvendigheden af ekstra fokus på hygiejnestandarden.


Rengøringen er blevet synlig under corona, og det betyder, at alle får et helt andet og nært forhold til, hvilken betydning rengøring har på deres arbejdsplads, siger Gitte Raahauge fra Abena.

»Vi ser det jo både når virksomheder ønsker ekstra rengøring, og når rengøringsselskaberne har udvist stor fleksibilitet ved at flytte deres ressourcer derhen, hvor der er ekstra behov under en epidemi. Men også ved at mange medarbejdere selv har måtte deltage i desinficering af overfalder. Men jeg må også sige, at vi i perioden har set tv-billeder af desinfektion, som ikke lever op til hygiejnekravene, og det bekymrer mig. For det viser, at der også fortsat skal være fokus på de rigtige metoder for at sikre, at rengøringen har den nødvendige effekt.«

LÆS OGSÅ: Abena vil være rengøringens google

Abena har derfor også under covid19 brugt megen energi på at give rådgivning og udarbejde metodeværktøjer til branchen.
Gitte Raahauge peger på, at mange rengøringsvirksomheder har haft så mange opgaver i perioden, at mange forskellige medarbejdere rundt om på arbejdspladserne er blevet involveret i rengøringen. Det gælder lige fra kontormedarbejdere til pædagoger, lærere med flere. Aldrig før har medarbejdere skulle rengøre så meget ved egen arbejdsstation som i de seneste ti måneder.
»Det betyder jo, at alle får et helt andet nært forhold til, hvilken betydning rengøring har på deres arbejdsplads.«

Mangel på værnemidler
For Abena har pandemien ført til stor efterspørgsel efter værnemidler og rengøringsprodukter.
»Vi har haft stort fokus på at sikre de nødvendige leverancer blandt andet gennem vores egne produktionsfolk i Kina, men også på at styre varerne de rigtige steder hen. Der har været så stor efterspørgsel, at vi i nogle tilfælde har måtte begrænse leverancerne til vores kunder, for vi har fra myndighederne side været pålagt at prioritere sundhedssektoren. I øjeblikket kan vi i det store og hele levere, men der er fortsat begrænsninger på enkelte varetyper,« fortæller Jens Rønn Olesen.
Han peger således på, at der i øjeblikket er et underskud på over 40 milliarder handsker på verdensplan, blandt andet til plejesektoren, sygehusene og rengøring.
Men leveringssikkerheden på værnemidler er generelt meget bedre nu end for tre måneder siden.