Det offentlige halter bagud med bæredygtige indkøb


Det offentlige køber hvert år ind for knap 380 mia. kr. Det gigantiske beløb giver offentlige indkøb potentialet til at rykke massivt i det danske klimaregnskab. Men desværre prioriterer det offentlige ikke bæredygtige indkøb tilstrækkeligt, og Danmark går hvert år glip af et kæmpe omstillingspotentiale, mener klimaordfører Tommy Ahlers (V) og Jakob Scharff, branchedirektør i DI i en fælles kronik i Børsen.

Tommy Ahlers
Jakob Scharff

De lægger op til at stat, kommuner og regioner i langt højere grad bør sætte fokus på bæredygtighed i deres indkøbsstrategier og udbud.
”En analyse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen viser, at kun 44 pct. af offentlige udbud tager hensyn til bæredygtighed og klima. Samtidig viser en rundspørge foretaget af DI, at 90 pct. af virksomheder, der leverer til den offentlige sektor, mener, at bæredygtighed bør være en prioritet i den offentlige sektors indkøb. Med andre ord er virksomhederne klar til at levere de grønne løsninger,” skriver de i kronikken.

De to kronikører slår samtidig fast, at mange servicevirksomheder, som typisk leverer ydelser til det offentlige, anser bæredygtighed og klima som en selvfølge.

”Mange kantineleverandører arbejder for eksempel på at mindske madspild i landets kantiner og serverer flere grøntsager og mindre kød. Rengøringsvirksomheder og vaskerierne mindsker forbruget af vand og kemikalier. Og de mange facility-virksomheder hjælper virksomheder og offentlige institutioner med at få styr på energi og varme, så de udleder langt mindre CO2. Samtidig er der i branchen hele tiden innovation og nye teknologier, der hæver barren for bæredygtige løsninger. De indfører rengøringsrobotter, energibesparende maskiner og udstyr og flere grønne biler. Kort sagt er bæredygtige løsninger blevet en del af leverandørernes dna – det skulle også gerne blive en del af det offentliges dna.”