Hver fjerde medarbejder bekymret for luftbåren smitte

Danskerne vender i stor stil retur til landets arbejdspladser, og flere forventer at være tilbage på fuld tid efter sommerferien – dog ikke uden bekymringer, viser en ny undersøgelse, der er foretaget af hygiejnevirksomheden Initial i samarbejde med analyseinstituttet Voxmeter.

Hver fjerde arbejdende dansker (25,4 procent) svarer, at de er nervøse for luftbåren smitte på arbejdspladsen. Ifølge Kristian Linder, der er direktør hos Initial, bør arbejdsgiverne tage medarbejdernes bekymringer alvorligt.

Der bør være retningslinjer for hygiejne på arbejdspladsen i form af afspritning, rengøring og håndhygiejne.

”De fleste glæder sig til at komme retur på arbejdspladsen og se deres kolleger i øjnene igen. Men det er vigtigt, at man som arbejdsgiver er opmærksom på, at der vil være forskellige behov blandt medarbejderne. Nogle føler sig måske trygge fra dag ét, mens andre har brug for, at der bliver indført klare retningslinjer og tiltag, der kan være med til at holde eventuel smitte nede – særligt den luftbårne, som er svær at beskytte sig mod,” siger Kristian Linder, direktør hos Initial.

Initiativerne kan ifølge Kristian Linder omfatte retningslinjer for hygiejne på arbejdspladsen i form af afspritning, rengøring og håndhygiejne. Derudover bør virksomheder være særligt opmærksomme på luftkvaliteten på arbejdspladsen, forklarer han.

Danskerne vil have gode luftforhold på kontoret

Netop god luftkvalitet er et forhold, som danskerne ifølge undersøgelsen vægter højt. 9 ud af 10 medarbejdere (88,8 procent) mener, at god luftkvalitet indendørs på arbejdspladsen er vigtigt eller meget vigtigt. Flere end hver tredje (37,1 procent) er desuden enige eller meget enige i, at der bør være installeret en luftrenser på arbejdspladsen for at skærpe luftkvaliteten.

”Der bliver talt meget om ’new normal’, og hvordan vi indretter fremtidens arbejdsliv efter corona. Jeg tror også, at vi kommer til at se en ’new normal’ inden for hygiejnestandarden på arbejdspladsen i forhold til skærpet rengøring og fokus på hygiejne, men også i forhold til luftkvalitet. Om fem år tror jeg fx en luftrenser vil være fast og forventeligt inventar på arbejdspladser,” siger Kristian Linder.

Gode råd til bedre ventilation

  • Luft ud med gennemtræk hver time.
  • Indfør luftrensere med HEPA-filtre, aktiv carbon og UV-lys.
  • Sluk ikke for ventilation og luftrensning på hverdage, men hold anlæggene kørende med lavere hastighed.