God håndhygiejne er en god forretning

SYNSPUNKT: Ny analyse dokumenterer at god håndhygiejne kan spare samfundet for over 7 milliarder kroner hvert år.

Af adm. direktør i Kosmetik- og hygiejnebranchen,
Helle Fabiansen

Hver gang en medarbejder må lægge sig syg og blive hjemme fra arbejde koster det samfundet og danske virksomheder mange penge. Faktisk må hvad der svarer til 78.000 fuldtidsbeskæftigede blive hjemme fra arbejde fordi de enten selv er syge, eller fordi de må blive hjemme og passe deres syge børn. Det giver et samfundsøkonomisk tab på 60 milliarder kroner om året.
Vi har længe vidst, at god hygiejne har en positiv effekt på at sænke sygefraværet. Men hvor stor effekten reel er, og hvor stor en betydning det har for dansk økonomi, har ikke været dokumenteret. Før nu. For i Kosmetik- og hygiejnebranchen kan vi i en ny analyse dokumentere, at hvis danskerne formår at holde fast i de gode håndhygiejnevaner fra coronapandemien, på arbejdspladser, i daginstitutioner og på skoler, kan vi potentielt fjerne 1,9 millioner sygefraværsdage om året. Det svarer til at give dansk økonomi en ekstra indsprøjtning på 7,1 milliarder kroner. Om året.


God hygiejne er med andre ord en rigtig god forretning. Og formentlig også den korteste og nemmeste vej til at øge arbejdsudbuddet og dermed være en del løsningen på en af de helt store udfordringer, som danske virksomheder står overfor lige nu.

Hygiejne er et ledelsesansvar
Skal vi nå i mål med at fortsætte de gode hygiejnevaner er ledelsen i både offentlige institutioner og på private arbejdspladser nødt til at tage ansvar. God hygiejne og ordentlig rengøring skaber tryghed for medarbejderne og bør prioriteres på lige fod med andre tiltag, som er med til at give et ordentligt arbejdsmiljø. Håndsprit er mindst lige så vigtig som hæve-sænke-bordet eller frugtordningen for medarbejdernes velbefindende og trivsel. Derfor påhviler der også ledelsen en forpligtigelse til at sætte sig ind i de gode erfaringer og være villig til at investere i spritdispensere og ordentligt rengøring på arbejdspladsen. For vi ved, at det virker og gør en forskel. Ikke bare for medarbejdernes sundhedstilstand men også for virksomhedens økonomi.
Det viser vores analyse også. Helt konkret kan en virksomhed, der eksempelvis opererer inden for branchen finansiering og forsikring spare næsten 250.000 kr. om året i udgifter til sygefravær alene ved at investere i håndsprit til medarbejderne på arbejdspladsen.
Derfor er mit budskab helt klart til ledelsen på danske arbejdspladser. Prioriter hygiejnen og anerkend de langsigtede gevinster ved at fortsætte de gode vaner fra coronapandemien.