V. Brøndum har kig på større markedsandele

Per Brøndum med RONDA 200, som er virksomhedens bestseller i både Danmark og på verdensmarkedet.

Silkeborgbaserede V. Brøndum A/S der igennem mange år har haft godt fat i det danske marked med levering af støvsugere, gulvvaskemaskiner og andet udstyr til den danske rengøringsbranche og industrien, har i stigende omfang også succes med eksport af de egenproducerede RONDA støvsugere. To tredjedele af virksomhedens omsætning kommer nu fra hovedmarkederne Tyskland, Skandinavien og øvrige Europa. Med opkøb af engelske Enviro-Vac tilbage i 2018, står V. Brøndum også foran en ekspansion på det engelske marked.
»Med opkøbet af den engelske produktionsvirksomhed, som nu hedder RONDA Enviro-Vac, har vi for det første mulighed for også at tilbyde deres sortiment af bl.a. luftrensere til både danske og udenlandske kunder, men den engelske base giver også mulighed for, at vi for alvor kan komme ind på det store engelske marked,« siger direktør Per Brøndum, som foruden det danske marked har blikket rettet mod eksport.
»Vi leverer holdbare maskiner med stort fokus på kravene til arbejdsmiljø. Det fokus vinder frem flere steder, så der er nærmest uendelige muligheder ved at satse på eksportmarke­derne.«


En solid familievirksomhed
V. Brøndum blev grundlagt i 1964 af Vagn Brøndum, der i dag er 84 år og stadig har sin daglige gang i virksomheden, hvor han blandt andet er backup på telefonbetjeningen. Generationsskiftet blev dog allerede gennemført i 2001, hvor sønnen Per Brøndum overtog firmaet.
Oprindelig blev V. Brøndum etableret med det mål at servicere autobranchen med udstyr og maskiner i en tid, hvor antallet af biler steg voldsomt på de danske veje. I 1979 fik V. Brøndum forhandlingen af de italienske industristøvsugere Ghibli, som vandt indpas på mange autoværksteder og senere også i andre industrivirksomheder og i byggebranchen. Det blev afsættet til, at V. Brøndum i dag er storleverandør med både støvsugere og meget andet udstyr til rengøring og luftrensning i byggesektoren og industrien, men også til den brede rengøringsbranche.

Vi leverer maskiner med stort fokus på kravene til arbejdsmiljø. Det fokus vinder frem i flere lande, så der er nærmest uendelige muligheder ved at satse på eksportmarkederne.


»Allerede i 1980’erne kom der stigende krav til arbejdsmiljø og fokus på støv på danske industriarbejdspladser og i byggesektoren, hvilket betød, at vi videreudviklede på de italienske støvsugere ved at påsætte filtersystemer til håndtering af byggestøv, asbest med videre,« fortæller Per Brøndum. Virksomheden oplevede stor efterspørgsel og tog derfor springet til at udvikle sin egen RONDA støvsuger til industrien. RONDA-serien kom på markedet i 1995.
V. Brøndum havde allerede dengang forhandlingen af de italienske Ghibli støvsugere i Danmark og Norge og brugte således disse markeder som afsæt for også at afsætte de egenproducerede RONDA-støvsugere. Målet var at sælge på verdensmarkedet.

Egen produktion i Silkeborg
V. Brøndum udvikler og producerer stadig RONDA-støvsugerne i virksomhedens lokaler i Silkeborg, mens de øvrige danske producenter af støvsugere efterhånden har outsourcet produktionen. Direktør Per Brøndum oplyser at V. Brøndum er eneste producent i Danmark, som stadig har egen produktion på dansk jord.
»Vi har nogle klare værdier om at være en troværdig samarbejdspartner med et højt serviceniveau og god leveringssikkerhed, og derfor vil vi gerne være til stede og producere tæt på vores kunder. Vi har et stort lager af komponenter, så vi hele tiden kan sikre, at vores kunder er kørende med de maskiner, vi har leveret,« siger Per Brøndum. Placeringen i Silkeborg er ideel, idet de absolut største markeder er Danmark, Tyskland og Skandinavien. Men RONDA-maskinerne er efterhånden leveret til de fleste verdenshjørner. Der er således et par forhandlere i Australien og USA ligesom der er solgt maskiner til lande som Japan og Korea.


»Med vores egen produktions- og udviklingsafdeling kan vi hele tiden tilpasse os kundernes behov og det er en absolut konkurrencefordel for vores virksomhed,« siger Per Brøndum.
Den filosofi ligger også bag overtagelsen af engelske Enviro-Vac, som er stærke på at producere små serier af luftrensere og andet udstyr til byggesektoren. Efter overtagelsen af virksomheden har der været et benspænd med corona og brexit, men målet er nu at benytte det engelske brand til også at kunne forhandle de danske RONDA-støvsugere på et stort britisk marked.
Enviro-VAC er specialister i at producere luftrensere til f.eks. saneringsopgaver i byggesektoren, hvor særlige filtre og teknik reducerer spredningen af asbest, støv og andre partikler i bygningen. Desuden kan luftrenserne leveres til brug, hvor der udvikles farlige gasarter.
På den måde lægger de engelske luftrensere sig tæt op ad de forcer, som de dansk producerede RONDA-støvsugere besidder. Støvsugerne kan f.eks. leveres med HEPA-filter eller kulfilter, hvor sidstnævnte f.eks. bruges ved opgaver, hvor der udvikles gasarter.
»Med RONDA har vi stort fokus på filtrering af skadelige partikler, så med stigende fokus på arbejdsmiljø, ikke bare på det danske marked, men i hele verden, forventer vi at stå stærkt i forhold til at kunne tage yderligere markedsandele,« siger Per Brøndum, der beskæftiger 30 medarbejdere i Danmark og indtil videre syv i England.

Bredt sortiment til servicebranchen
Foruden luftrensere og støvsugere af mærket RONDA og Ghibli er V. Brøndum leveringsdygtig i et bredt spektrum af maskiner og udstyr til rengørings- og servicebranchen. Det gælder for eksempel damprensere, gulvvaskere, gulvplejemaskiner og for eksempel et nyt koncept til rensning af tagrender, hvor servicemedarbejderne kan klare opgaven fra jorden uden at skulle leje lift.
Med et lille kamera på et kulfiberrør er det muligt at overskue og gennemføre rensning af tagrenderne fra jorden. Røret er forbundet til en suger på jorden med ekstra sugekraft i form af tre motorer.
»Det er et produkt som er faldet i god jord i ejendomsbranchen. De skal naturligvis foretage en lille investering, men undgår at skulle rundt med lifte flere gange om året for at rense tagrender. Så i løbet af få år er investeringen tjent hjem, hvis man blot har en mindre ejendomsportefølje,« anslår Per Brøndum.
I Danmark forhandles V. Brøndums produkter gennem et landsdækkende net af forhandlere.