Trods udfordringer fortsætter Nilfisk væksten

Trods tilbageholdenhed blandt de private forbrugerne, oplever Nilfisk vækst i den samlede omsætning, siger Torsten Türling

Nilfisk – der er førende global leverandør af professionelt rengøringsudstyr og serviceydelser – præsenterer helårsresultat for 2022 med en vækst i omsætningen på 7,5% og en omsætning, der lander på 1.069,5 mEUR. Dermed fortsætter selskabet den fastlagte strategi om at skabe langsigtet bæredygtig vækst.

Den organiske vækst i omsætningen landede på 4,9%, primært drevet af en 8,6% organisk vækst i virksomhedens forretning rettet mod professionelle brugere. EBITDA før særlige poster landede på 140.8 mEUR, hvilket er det andet højeste i virksomhedens historie.

“Bakket op af et stærkt fjerde kvartal, afsluttede vi året på et højt niveau. Dermed opnåede vi på tværs af alle regioner vækst i vores professionelle forretning, og EBITDA-marginen før særlige poster steg til 14,6 %. Vi fortsatte rejsen mod langsigtet bæredygtig vækst med en omsætning på 1.069,5 mio. EUR for hele året. Dermed leverer vi for andet år i træk en betydelig omsætningsvækst”, siger CEO hos Nilfisk Torsten Türling. 

Vækst på tværs af alle regioner

Med en organisk vækst på 12,5 % leverede Nord- og Sydamerika virksomhedens højeste resultat. Netop det amerikanske marked er strategisk højt prioriteret for Nilfisk. Øgede markedsandele blev opnået via en række strategiske kunder samt Nilfisks forhandlernetværk.

Den organiske vækst i Asien- og Stillehavsregionen (APAC) var 4,6 %, især drevet frem af de sydøstasiatiske markeder og Australien. En vækst, der opvejede den negative udvikling fra de længerevarende COVID-19-nedlukninger i Kina.

I Europa var den organiske vækst inden for Nilfisks professionelle forretning 6,7%. Det lykkedes at skabe vækst på tværs af flere markeder trods den aftagende økonomisk aktivitet ovenpå energikrisen og øgede inflation. De udfordringer blev delvist udjævnet af prisjusteringer.

“For godt et år siden iværksatte vi vores 5-årige forretningsplan frem mod 2026, der skal sikre langsigtet bæredygtig vækst i Nilfisk. Den har fungeret som et godt holdepunkt igennem hele 2022, og det har hjulpet os med at overkomme udfordringer. Via prisjusteringer kunne vi imødegå det stigende inflationspres, og vi opnåede en tocifret organisk omsætningsvækst i Amerika på trods af, at vores amerikanske distributionscenter blev destrueret af en tornado i slutningen af ​​marts. Derudover har vi også lanceret forretningsområdet Service-as-a-business, som vores nye vækstplatform. Det er allerede begyndt at levere de første resultater”, siger Torsten Türling.

Faldende forbrugerefterspørgsel

Inflation og prisstigninger har domineret de globale overskrifter i løbet af 2022. Det har ført til tilbageholdenhed og faldende forbrugertillid, hvilket også har påvirket Nilfisks forbrugerprodukter negativt.

Forbrugersegmentet inklusiv private label produkter dækker omkring 10% af Nilfisks samlede aktiviteter. Nilfisk støvsugere og højtryksrensere er globalt anerkendt for høj kvalitet og funktionalitet, og produkterne til private forbrugere er stadig en essentiel del af forretningen.

Som følge af den globale økonomiske opbremsning faldt omsætningen fra forbruger- og Private Label forretningen med 23,9 mEUR i 2022. Omsætningen i forbrugersegmentet faldt med 15,2% organisk, mens Private Label segmentet faldt med 15,7%.

Forpligtet til bæredygtighed

I 2022 blev bæredygtighed en del af Nilfisks Business Plan 2026 og dermed en integreret i forretningen og den strategiske retning. Vores indsats blev også tildelt en guldmedalje af EcoVadis – en af de mest anerkendte aktører indenfor klassificering af bæredygtighed. Dermed placerer Nilfisk sig blandt de øverste 5 procent af alle globale virksomheder – og i top 4 procent i branchen

“Jeg er særligt stolt over, at vi har integreret bæredygtighed i vores kommercielle og finansielle strategi. Det demonstrerer, at bæredygtighed ikke blot er et add-on. Det hænger sammen med alt, hvad vi gør, fra vores medarbejderes arbejde til det, vi tilbyder kunderne”, siger Torsten Türling.