Sig hej til din rengøringsassistent

”Rengøringsassistenternes Dag” er et nyt initiativ, der hvert år skal sætte fokus på vigtigheden af professionel rengøring.

Der er Mors Dag og Fars Dag. Og mærkedage som markerer alt mulig andet, som vi gerne vil værne om. Nu får rengøringen også sin helt egen mærkedag. ”Rengøringsassistenternes Dag” afholdes første gang i Danmark den første mandag i december – altså mandag den 4. december 2023.

Tanken er, at dagen skal være en årligt tilbagevendende begivenhed, hvor der sættes fokus på vigtigheden af professionel rengøring og hvor rengøringsmedarbejderne dermed får et skulderklap og opmærksomhed.

Bag initiativet står DRF (Dansk Rengøringsteknisk Forening) i samarbejde med branchemediet Rent i Danmark.

»Vi vil gerne sætte fokus på vigtigheden af ordentlig og professionel rengøring og håber derfor, at virksomheder, kommuner og interesseorganisationer vil bakke op om dagen med forskellige markeringer,« siger Jytte Hansen, der er formand for Dansk Rengøringsteknisk Forening. »Alle steder gøres der rent, og der står mennesker bag. Giv dem opmærksomhed på dagen.«

Bortset fra coronaperioden kan rengøringsfaget nemt blive overset og betragtet som en selvfølgelighed. Men daglig og professionel rengøring sparer virksomheder, medarbejdere og samfund for sygedage og penge. Der er derfor gode samfundsgevinster ved at investere i rengøring. Det skal dagen være med til at sætte fokus på.
»Men der står også mennesker bag, når der gøres professionelt rent og vi håber, at dagen kan bruges til at skærpe opmærksomheden omkring vigtigheden af, hvor nødvendigt det er med professionel rengøring, hvis arbejdspladser, skoler, plejehjem, institutioner og offentlige områder skal fungere optimalt. Samtidig vil vi benytte dagen til at give et skulderklap til alle de medarbejdere, som hver dag – og nogle gange lidt ubemærket – sørger for god hygiejne og rengøring,« siger Torben Elsig-Pedersen, der er udgiver af branchemediet Rent i Danmark.

Nordisk inspiration

Inspirationen til dagen kommer fra de øvrige nordiske lande, hvor den første mandag i december i flere år har været dedikeret til rengøringens dag. Nu følger Danmark trop, og det er igennem DRF’s samarbejde med søsterorganisationerne i de øvrige nordiske lande aftalt, at der bliver tale om en fælles markering.
»Som forening vil vi formidle gode ideer til, hvordan dagen kan markeres, men det lader sig ikke gøre at sætte et markant fokus uden opbakning fra rengøringsvirksomheder, kommuner og andre aktører omkring rengøringsbranchen. Vi ønsker ikke at tage patent på dagen, men vil blot opfordre alle til at bidrage med store og små markeringer på dagen,« siger Jytte Hansen.
I første omgang er det vigtigt at sætte kryds i kalenderen: Mandag den 4. december 2023. Herefter tænke over, hvordan man lokalt og i virksomhederne kan lave en markering.
DRF vil bidrage med et lille idékatalog, som senere vil være at finde på foreningens hjemmeside. Se også mere i næste nummer af Rent i Danmark.