BONDERØVEN GIVER EN OPSANG

Opsang til kommunerne:
Svært at nå i mål med klima, hvis det ikke må koste noget.

Der er mange skåltaler om, hvad vi skal gøre for at redde klimaet. Men handlingen halter efter, for klimatiltag har en pris. Men ingen tør sige, at det koster. Derfor får klima ikke den store gennemslagskraft i de offentlige udbud. Det fremgik af en paneldebat på DRF’s forårsseminar, hvor Bonderøven fra TV, Franck Erichsen, også meget klart ridsede den barske sandhed op.
»Det er naivt at komme i mål på klimadagsordenen gennem skåltaler. Der er ingen vej uden om lovgivning og jeg må sige, at jeg slet ikke er overbevist om, at vi lykkes. Det er naivt at tro, at vi lykkes med klimamålet om at begrænse temperaturstigningen til 1,5 grader. Det ender med, at mennesker verden over ikke kan bo der, hvor de gør i dag. Men ingen siger det.«

Jeg er et liberalt menneske. Men jeg går ind for benhård miljøregulering, for al historie viser, at vi mennesker ikke kan få det til at ske frivilligt. Vi har siden første mennesker på jord ødelagt natur. Mennesker er i ubalance med naturen. Derfor er enkel og hård lovgivning nødvendig.
// Bonderøven

Forurener betaler praktiseres ikke. For så var de grønne produkter mere konkurrencedygtige.
// Bonderøven

I panelet stod en række aktører fra rengøringsbranchen. Både fra producenter, rengøringsselskaber og kommuner.

Kommuner vil gerne, men…


Sidstnævnte vil faktisk rigtigt gerne bæredygtighed, sagde chefen for rengøringen i Syddjurs Kommune:
»Lige indtil det koster penge,« lød den ærlige kommentar fra Jan Bruno Jensen.
»Politikere er miljøbevidste i ti måneder om året. Men de to måneder med budgetforhandlinger, glemmer de alt om miljø. Der sparer de på rengøring og så kan vi ikke gennemføre miljø­tiltag. Konsekvensen er, at kommunen må presse rengøringsselskaberne for de har skrevet under på at de kan levere. Selskaberne må derefter presse deres medarbejdere,« sagde Jan Bruno Jensen.

Forskellige pengekasser


I sidste ende er det derfor ikke kun miljø og klima, der presses. Den sociale agenda får også et knæk. Måske med flere sygedage til følge. Men det offentlige er delt op i områder med hver deres pengekasse. Så selvom der måske skal bruges flere sygedagpenge, så er det svært at argumentere for bedre vilkår for rengøringen. For det er en udgift i en anden kasse.
Men fra de private rengøringsselskaber blev der opfordret til at prioritere arbejdet med klima og sociale forhold., det såkaldte ESG-arbejde.
»Kan det betale sig at lade være,« spurgte Lau Laursen fra Lauren Erhvervsrengøring. Som det første rengøringsselskab blev Lauren Svanemærket for 18 år siden.
»Det er altså ikke nyt, vi skal lave grøn omstilling, men mange er desværre kommet for sent i gang. Jeg tror ikke det havde været så kompliceret, hvis flere var gået i gang tidligere. Nu står vi et sted, hvor vi er nødt til at få noget lovgivning, for vi kommer ikke videre uden. Det ville også gå helt amok ude på vejene, hvis hastighedsgrænserne kun var anbefalinger.«

SENESTE NYHEDER: