Uhørt hjemkaldelse af rengøringen

Med beslutningen om hjemkaldelse af al rengøring kan Odense Kommunes skatteborgere med stor sandsynlighed se frem til at måtte bruge flere penge på rengøring, uden at der på nuværende tidspunkt er dokumentation for, at kvaliteten vil blive bedre. Sådan lyder det i dette indlæg fra branchedirektør Jakob Scharff, DI Service:

DEBAT: Når Odense kommune fra august i år vil hjemkalde al rengøring på 180 daginstitutioner, lyder det temmelig uforståeligt. Det bliver desværre kun mindre forståeligt, når man lytter til argumenterne.

SF’s Brian Dybro udtaler til Fyens Stiftstidende d. 25. januar, at kommunen har mistænkt Forenede Service for social dumping, samt at kommunens forvaltning vurderer, at Forende Service har “væsentligt misligholdt kontrakten”.

Odense Kommune hjemkalder al rengøring på 180 daginstitutioner uden fair og lige konkurrence, mener DI

Men det er direkte forkert. Samarbejdet hviler på klare løn- og ansættelsesvilkår, som er forhandlet i en overenskomst mellem Dansk Industri og 3F. Der har DI bekendt ikke været rejst faglige sager. Kontrakten har ikke været misligholdt. Og der er ikke antydningen af hverken social- eller løndumping.

Mystikken stiger, når Odense Kommune offentligt siger, at det ikke er af kvalitetsmæssige årsager, at de hjemtager opgaven, men at kommunen ønsker at bestemme arbejdstakten for bl.a. at undgå social dumping. Betyder det, at landets tredjestørste kommune ikke har tillid til en overenskomst, indgået mellem landets største arbejdstager- og arbejdsgiverorganisation?

Set med vores øjne er der her ikke bare tale om en politisk beslutning uden øje for fair og lige konkurrence, men spørgsmålet er, om det er en direkte mistillidserklæring til private løn- og ansættelsesforhold i almindelighed. Mener det politiske flertal i Odense Kommune virkelig, at en løn på overenskomstvilkår med Dansk Industri er social dumping?

Med beslutningen om hjemkaldelse af al rengøring kan Odense Kommunes skatteborgere med stor sandsynlighed se frem til at måtte bruge flere penge på rengøring, uden at der på nuværende tidspunkt er dokumentation for, at kvaliteten vil blive bedre.

Forestillingen om, at selvudviklede kommunale løsninger, der bliver til uden åben konkurrence som f.eks. egne rengøringsteams, skulle være bedre og mere effektive end professionelle servicevirksomheder, er svær at forstå for DI og vores medlemmer. Alle borgere i Odense bør stille sig selv spørgsmålet: Er jeg parat til at betale mere for den samme eller ringere service? Efter min mening er det logiske svar nej. Odense kommune vil derimod ved brug af private servicevirksomheder både kunne opleve et løft i kvaliteten af rengøringen – og til færre brugte skattekroner, end hvis kommunen selv klarer opgaven. Hvis kommunen fortsætter med en hjemkaldelse af rengøringen, vil resultatet med stor sandsynlighed være, at man må bruge penge fra – og dermed forringe servicen på – kerneområder såsom børn, unge og ældre.

DI anbefaler naturligvis, at Odense Kommune sender opgaven i udbud på ny, når aftalen udløber. Hvis man ikke har været tilfreds med kvaliteten, så stil højere kvalitetskrav. Hvis man ikke mener, at den sociale profil i den nuværende kontrakt er den rigtige, så se bl.a. på erfaringerne fra Ikast-Brande Kommune, der har gode resultater med et socialt innovationspartnerskab.

Det er almindelig sund fornuft at undersøge, hvad man får for pengene. Det er de fleste enige om, når det gælder vores egen personlige husholdning. Men af en eller anden årsag udebliver fornuften, når det gælder borgernes skattekroner.