Synlig rengøring øger respekten

Mange fordele ved at flytte rengøringen til dagtimerne

Der er flere fordele end ulemper ved at gøre rengøringen synlig for medarbejdere og gæster.

Rengøring behøver ikke være en aktivitet i de tidlige morgentimer, før alle øvrige møder ind på kontoret. For der er mange gevinster ved, at rengøringsassistenten er på arbejde i dagtimerne lige som alle andre på kontoret.

Det fortalte direktør Kurt Skydt fra Yding Gruppen A/S, der i gennem en længere årrække har benyttet sig af begrebet synlig rengøring i alle de tilfælde, hvor det er muligt. Og det er det de fleste steder, når der har været en dialog med kunden.

»Ingen stiller spørgsmålstegn ved, at håndværkere kommer mellem klokken 8 og 16, så spørgsmålet er, hvorfor ingen vil se en rengøringsassistent i det tidsrum,« lød det retorisk fra Kurt Skydt på DRF’s forårsseminar.

Ofte introducerer Yding Gruppen synlig rengøring som et forsøg hos kunderne. For så ligger det i luften, at de kan lave det om igen. Men de fleste fortsætter med rengøring i dagtimerne, når de først har prøvet det. For der er en række indlysende fordele.

Får et bedre familieliv

»For vores medarbejdere betyder det bedre arbejdsforhold og dermed et liv der hænger bedre sammen. De får et bedre familieliv. Vi kan også skabe flere fuldtidsjob til vores medarbejdere på den måde,« fortæller Kurt Skydt.

Desuden er det et plus, at man gør bedre rent i dagslys, mener han. Og så bliver der skabt en relation mellem kunderne og den pågældende rengøringsmedarbejder, hvilket betyder at alle kan se, hvor lang tid det tager at gøre rent. Man kan også tage små problemer i opløbet, fordi det er muligt at have en dialog i løbet af dagen.

Dialog og fleksibilitet

Kurt Skydt anslår, at 96 procent af firmaets kunder får gjort rent i tidsrummet klokken 6 til 18.

»Det kan lade sig gøre i de fleste virksomheder, hvis man er lidt fleksibel. Er der et møde går rengøringsmedarbejderen uden om det lokale, og vender tilbage lidt senere. Vi havde på et tidspunkt et gymnasium, hvor vi var nødt til at ordne nogle ting, inden eleverne mødte. Men lidt tilrettelæggelse løser de fleste udfordringer,« siger Kurt Skydt, der også lægger vægt på et andet plus ved den synlige rengøring:

»En del af rengøringsmedarbejderne er ny-danskere, som skal lære dansk. Det gør de altså bedst ved at kunne tale med de øvrige kolleger i virksomhederne i dagtimerne, så de lærer bedre sprog på den måde, og integrationen fungerer derfor bedre.«

Gode erfaringer i Aalborg

I Aalborg Kommune har rengøringsleder Lars Nøhr indført rengøring i dagtimerne i en lang række kommunale institutioner siden 2016. Baggrunden var kommunale besparelser.

»Jeg tænkte, at hvis vi skulle finde et rationale var det nærliggende at pege på aftentillæg som spild af penge,« siger Lars Nøhr, der vurderer, at kommunen har sparet omkring et par millioner kroner i aftentillæg. Samtidig er rengøringen blevet bedre og medarbejderne gladere. Et plus er, at rengøringsmedarbejderne nu i højere grad anses for at være en del af fællesskabet og derfor bliver inviteret med til sommerfester og julefrokoster i institutionerne.

I dag gøres der rent i dagtimerne i mere end 80 institutioner. Nogle steder er man nødt til at lægge en ”rengøringspause” ind i løbet af dagen af hensyn til institutionens drift.

»Skal det lykkes at foretage en sådan omlægning, kræver det opbakning fra ledelsen. Samtidig skal politikerne sige klart, at det her er et vilkår og at de vil det,« siger Lars Nøhr.