Skægkræ – nyt skadedyr på vej til Danmark

Det såkaldte skægkræ, som er en større og mere genstridig slags sølvfisk, er kommet til Danmark. Insektet formerer sig hurtigt og går i vores madvarer. Skægkræ er mere besværligt at komme til livs end de velkendte sølvfisk.

Skægkræ er oftest lidt større end sølvfisk – op til 2 cm plus haletråde og antenner. Har tre karakteristiske lange haletråde og en ”skægget” krop.

Insektet er vokset hastigt frem i Norge de seneste 5-6 år og ser nu ud til at fortsætte ekspansionen i nabolandet Danmark.

»Vi har fået de første henvendelser både fra private og fra et museum, der er angrebet af, hvad der har vist sig at være skægkræ. En del flere har givetvis skægkræ uden endnu at vide det. De tror måske, der er tale om almindelige sølvfisk, men undrer sig over, at der er så mange, at de ikke forsvinder, og at insekterne for eksempel pludselig er i madvarer,« siger Claus Schultz, der er formand for Brancheforeningen for Skadedyrsfirmaer og teknisk chef i Rentokil Skadedyrsbekæmpelse.

Der er konstateret skægkræ både i Jylland og på Sjælland.

For at behandle skægkræene er man nødt til at lokke dem frem med noget proteinrigt mel, de godt kan lide, og herpå fange dem i for eksempel en limfælde.

»Genen fra skægkræ er ret betydelig. De gør ikke nogen større skade, men i modsætning til sølvfisk spreder de sig rundt i huset, sætter sig bag reoler og skabe og går i vores madvarer. Og mens problemer med sølvfisk som regel kan klares med en rengøring, er skægkræ svære at behandle,« siger Claus Schultz.

LÆS OGSÅ: “Danskerne frygter mest besøg af rotter”

Man ved ikke præcis, hvordan skægkræet spreder sig fra et område til et andet, men det sker formentlig med tømmer, møbler og andre genstande, de skæggede dyr kan gemme sig i.

 I modsætning til sølvfisk
spreder de sig rundt i huset,
sætter sig bag reoler og skabe
og går i vores madvarer.