HAKO Danmark: Fynsk familievirksomhed med solid vækst

HAKO Danmark er en solid familievirksomhed, der bygger sin ekspansion på tilfredse kunder og medarbejdere. Coronakrisen bruges som afsæt for nye mål for leverandøren af de tyske kvalitetsmaskiner

Tekst: Torben Elsig-Pedersen

Familien er fortsat en synlig del af den 30 personer store medarbejderstab.
Her ses fra venstre Steen Andersen, Jan Andersen og dennes søn Peter Lønne Andersen.

HAKO Danmark med base i fynske Langeskov er en solid familievirksomhed, der før har klaret sig igennem kriser. Virksomheden kom helskindet igennem finanskrisen og har fordoblet omsætningen de sidste 6-7 år. Derfor ser direktør Jan Andersen lyst på fremtidsmulighederne:
»Coronakrisen skal vi også nok klare, og den bliver helt sikkert anledning til, at der kommer endnu mere fokus på rengøringssektoren.«
Ordene falder velforberedt fra direktør Jan Andersen, der ejer familievirksomheden HAKO Danmark sammen med sin bror Steen Andersen.
»Det Vigtigste i en krise er at holde på medarbejdere, og det har vi heldigvis været robuste nok til at kunne gøre. Det betyder nemlig, at vi er klar til at give den samme service til vores kunder også efter krisen,« lyder det fra Jan Andersen. Og netop kundernes tilfredshed har været nøglen til virksomhedens succes siden forældrene tilbage i 1960 etablerede sig i branchen.


Jan Andersen og hans bror er vokset op i stuehuset til den gamle skole som fortsat med flere tilbygninger gennem årene huser firmadomicilet. Derfor har de helt fra 6-7-års alderen set, at ting går op og ned, når man driver virksomhed. Samtidig har de fået dyden om at have tilfredse kunder ind fra barnsben.

Det handler om at skabe tilfredse kunder og tilfredse medarbejdere. Hvis du gør det hvert år, kan du gradvist gøre din virksomhed større.


Det hele begyndte med salg af de tysk-producerede HAKO-maskiner til landmænd, gartnere og senere det kommunale vejvæsen. Da Jan Andersen kommer med ind i firmaet i 90’erne bliver sortimentet udvidet med rengøringsmaskiner til industri, sygehuse, dagligvarebutikker og storcentre. Firmaet overtager ansvaret for salg og service af HAKO’s maskiner til hele det danske marked.

Altid et behov for rengøring
»Vi plejer at sige, at du træder på vores område,« siger Jan Andersen.
For HAKO Danmark leverer renholdningsmaskiner til både indendørs og udearealer. Det betyder også, at hvis der er afmatning i den ene sektor, så er der fortsat en forretning i den anden. Med levering af og service af rengøringsmaskiner og maskiner til grønne områder, er der altid et marked.
»Vi har en bred vifte af kunder lige fra de private rengøringsselskaber til store offentlige kunder inden for rengøring og pleje af grønne områder. Desuden er der sygehuse, indkøbscentre og industrivirksomheder, så behovet for rengøring stopper ikke, selvom der er en krise. Tværtimod kan coronakrisen utvivlsomt betyde, at der skal gøres bedre rent mange steder. Her skal vi være klar med vores hjælp,« lyder det fra Jan Andersen, der står bag en virksomhed, som i 2018/19 leverede et resultat før skat på hele 11, 6 millioner kroner.

PÅ HAKOs værksted gøres alle maskiner klar, inden de leveres hos kunderne.

Enkel vej til succes
Vejen til succes er følge Jan Andersen forbavsende enkel. Man skal levere et godt produkt, sørge for, at maskinerne er kørende, for så får man også tilfredse kunder. Noget kan tyde på, at HAKO Danmark, som alene forhandler de tyske kvalitetsmaskiner, formår at leve op til filosofien. For 65 procent af afsætningen er gensalg til eksisterende kunder.
»Vi gør en dyd ud af at give ordentlig rådgivning og være velforberedte, når vi hjælper vores kunder. Det ligger dybt i vores DNA, at vores kunder får den rigtige maskine som passer til den konkrete opgave. Vi ved at vores maskiner er gode. Men hvis en maskine ikke passer til opgaven, så har vi rådgivet forkert og tager ansvar for at bytte maskinen. Det vigtigste for os er, at kunden bliver tilfreds ved at maskinerne kører hver dag. Vi leverer ikke bare en maskine i en papkasse. Vi sørger for at den kører,« siger Jan Andersen.

Service tæt på
Netop service af maskinerne er et vigtigt element i at holde en fast kontakt til kunderne. Den løbende service betyder, at mange maskiner kører i mange år, men også at HAKO har mulighed for at rådgive kunderne omkring nye produkter undervejs, så de hele tiden kan løse rengøringsopgaverne optimalt og mest effektivt.
»Vi er ofte fast partner til vores kunder, fordi vi hele tiden kan rådgive dem om, hvilke produkter der passer til deres behov, samtidig med at vi holder de eksisterende maskiner kørende,« siger Jan Andersen.
HAKO’s fabrik i Nordtyskland ligger kun 300 kilometer fra Langeskov, hvilket betyder, at virksomheden altid kan få leveret reservedele hen over natten, så montørerne kan få maskiner op at gøre igen dagen efter.
»Det er vigtigt med forsyningssikkerhed, for man kan ikke have en gulvmaskine til at stå stille i et storcenter eller på et sygehus. Der skal være rent hver dag. Derfor har vi også selv et stort reservedelslager på flere adresser i Danmark og vi har mange nye maskiner på lager i Langeskov. Men det giver en ekstra sikkerhed, at vi ligger få timers kørsel fra fabrikkens lager i Tyskland.«

Succes med leje koncept
I de senere år er salget af maskiner i stigende grad blevet suppleret af udlejning af alt fra fejemaskiner over gulvvaskere til store feje- og kombimaskiner.
»Det er en ny trend, at flere gerne vil leje maskinerne, fordi det så er lettere at skifte ud efter ændrede behov. Lejekonceptet er også en måde for nye kunder at prøve vores maskiner af på. Det er muligt at leje maskinerne i stedet for at skulle ud i en investering på 20.000 eller 200.000 kroner og rengøringsselskaberne undgår at binde kapital i maskinerne,« siger Jan Andersen, der ser det som en fordel for nye kunder, at de på den måde nemt kan prøve af om HAKO Danmark lever op til principperne om tilfredse kunder og tyske kvalitetsmaskiner.

Robotterne er på vej
Hidtil har tyske HAKO været tilbageholdende med at byde ind på markedet med robotmaskiner. Men nu er de på vej og vil formentlig være at finde på efterårets udstilling Interclean i Amsterdam.
»HAKO sender først produkter på markedet, når de er gennemtestede, for man vil også i den situation kunne sige, at der er tale om højteknologiske kvalitetsprodukter. På den måde er vi måske lidt konservative, men vi lever af, at kunderne er tilfredse med det, vi leverer,« siger Jan Andersen.
Han er dog ikke i tvivl om, at robotmaskiner er en del af fremtiden.
»Lønudgiften er den største post på rengøringsselskabernes budgetter, så derfor vil der også være en interesse i at kunne få nogle fuldautomatiske maskiner i fremtiden. Det kommer uanset, om vi kan lide det eller ej. Derfor forbereder vi os på at kunne rådgive om køb eller leje og service af robotterne. De er på trapperne inden for det næste års tid,« lyder det fra Jan Andersen.
Men også når det gælder salg af robotmaskiner, vil HAKO Danmark lade den sunde fornuft råde.
»Hvis robotterne skal udkonkurrere de eksisterende maskiner, så skal det ikke blot lykkes at fascinere med ny og smart teknologi. Der skal også være et regnestykke bag, som betyder at kunderne kan se, at det både bliver mere effektivt og mere rentabelt. Det har hidtil været udfordringen ved robotterne om de kunne tjene sig hjem, men udviklingen går så stærkt nu, at de også bliver billigere i produktion og konkurrencen stiger. Så inden længe kan det være et klogt valg til nogle typer rengøringsopgaver,« siger Jan Andersen.

HAKO Danmarks historie

HAKO Danmarks historie går tilbage til 1954, hvor Henry Andersen bliver montør hos en virksomhed i Kolding, der blandt andet importerer HAKO produkter fra den tyske producent. Henry og Ulla Andersen, forældre til de nuværende ejere Steen og Jan Andersen, bliver tilbudt at være forhandler på Fyn.

I 1960 etablerer de sig i en nedlagt skole i Langeskov. Domicilet er udbygget undervejs, men huser fortsat virksomheden.
I de første år sælges fræsere og små kompakte traktorer til gartnerier og små landbrug på Fyn. Senere kommer også kommuner og Fyns Amt til som kunder.

I 1990’erne træder sønnerne Steen og Jan ind i firmaet, som får forhandling og service af HAKO’s produkter i hele Danmark.
Den nu 87-årige Henry Andersen bor stadig i stuehuset ved virksomheden, men har for længst overdraget firmaet til sønnerne. Familievirksomheden tæller i dag også Jan Andersens hustru Hanne Lønne Andersen og sønnen Peter Lønne Andersen.