Experimentarium valgte LOCON på leveringsgaranti og service

Undervisning på Experimentarium.
Foto: David Trood udlånt af Experimentarium.

LOCON er ny totalleverandør til Experimentarium, som lægger vægt på at give gæsterne en oplevelse, hvor rengøring er med til at fremme kundetilfredsheden

Der er et område med sæbeboler, vand og skum. Et areal med en sandstrand. Skærme, hvor børn og voksne skal lege og udforske. Steder, hvor de besøgende kan eksperimentere. Experimentarium i Hellerup er således ikke blot et lærings- og forlystelsessted for nysgerrige og kreative børn og voksne. Det er også et sted, hvor der skal gøres grundigt rent, når tusindvis af gæster er på besøg hver dag. Det gælder Corona eller ej.
Derfor lagde Experimentarium først på året en ny ambitiøs plan for rengøringen, som indebærer, at der skal mere styr på rengøringsprocesserne. Det betød blandt andet oprettelsen af en ny intern rengøringsafdeling med Charlotte Spiegelberg i spidsen som chef for intern service.
»Målet var at samle hele rengøringen internt i huset for at opnå bedre rengøringskvalitet, fremme engagement blandt medarbejderne og give en bedre gæsteservice. Det kan vi bedre, når vi har vores eget team af medarbejdere.«
Blot to dage efter Charlotte Spiegelbergs første arbejdsdag 9. marts blev Experimentarium dog lukket på samme måde som en stor del af resten af Danmark. Det betød tid til at revurdere rengøringsindsatsen. Og tid til at opbygge det interne team på cirka 16 medarbejdere, som i dag står for al rengøring på Experimentarium.

LOCON valgt som leverandør
Som en væsentlig del af opgaven faldt valget af totalleverandør af maskiner, rekvisitter og rengøringsmidler på LOCON.
»Det var vigtigt for os at finde en leverandør, som kendte til udfordringerne på et sted som Experimentarium. Samtidig var vi interesseret i en leverandør, der kunne give os leveringsgaranti på alle typer af rekvisitter og rengøringsmidler, så vi er fri for at shoppe rundt mellem mange forskellige,« fortæller Charlotte Spiegelberg.
Tidligere blev en stor del af rengøringen foretaget af en ekstern leverandør suppleret op med få interne servicemedarbejdere.
»Vores mål med hele omlægningen har været at få mere styr på rengøringen og få optimeret både processer og brug af materialer. Før i tiden gik medarbejderne ned i den lokale netto, når de manglede klude. I dag bruger vi udelukkende professionelle rengøringsrekvisitter,« siger Charlotte Spiegelberg.

Rådgivning fra LOCON
Optimeringen af rengøringen er kommet i stand efter et samarbejde mellem LOCON og Experimentarium. Salgschef Kurt Madsen fra LOCON har således været rådgiver på processen og har også stået for introduktion af maskiner og materialer.
»Vi lagde vægt på at bruge den nyeste viden for at opnå en god effektivitet og i sidste ende en god økonomi i rengøringen. Opgaven faldt sammen med, at Danmark var lukket ned med Corona og det betød naturligvis, at vi implementerede de nye krav til rengøringen, men vi holdt fast i simple og effektive rengøringsprocesser, så medarbejderne også har et godt arbejdsmiljø,« siger Kurt Madsen.
Når man sætter medarbejderne i fokus for tilrettelæggelsen, så er det ifølge LOCON klogt at investere i maskiner, der er simple at betjene, og at have et fokus på ergonomisk rigtige mopper.
»Vores udgangspunkt har været ”work smarter not harder”,« siger han.

Charlotte Spiegelberg står i spidsen for intern service
på Experimentarium. Her flankeret af Kurt Madsen
og Flemming Foss Rosenstand fra LOCON.

Miljørigtige valg
Samtidig blev der introduceret en ny kemiserie på Experimentarium. Serien er miljøskånsom og lever således op til det tema om bæredygtighed, som i forvejen er en vigtig del af værdisættet på Experimentarium.
Ved valg af rengøringsmidler har det ligeledes været vigtigt at begrænse omfanget.
»Vi havde det mål sammen med Experimentarium at slanke og gøre rengøringsprocessen simpel. Vi skulle ikke gøre det mere besværligt end nødvendigt. Vi kunne godt have foreslået 35 forskellige produkter i et hus som dette. Men det ville være vanskeligt at håndtere i dagligdagen, og det ville i sidste ende også gøre opgaven dyrere,« siger Kurt Madsen.
Charlotte Spiegelberg er glad for de overskuelige rengøringsplaner og begrænsningen i antallet af produkter:
»Jo færre produkter som rengøringsmedarbejderne skal forholde sig til, desto mindre risiko for at bruge forkert kemi. LOCON har leveret et system med farvekoder, som er nemt at benytte i det daglige. Samtidig gav de en flot præsentation og uddannelse til personalet, hvor der var mulighed for at afprøve maskiner og rekvisitter. Det har været medvirkende til, at alle medarbejdere har taget det nye til sig,« siger Charlotte Spiegelberg, der har en fortid som facility manager og hotelchef. Hun ved således alt om, at uddannelse og introduktion er væsentligt for at komme godt fra start med et nyt koncept.
»Det har været en stor fordel, at LOCON gik ind i at lave en behovsanalyse og samtidig var fleksible til at lave særlige løsninger for os. Det hele er skræddersyset til Experimentarium og det betyder, at mange ting er lettere i dagligdagen,« fortæller Charlotte Spiegelberg, der lægger vægt på at gæsterne oplever et hus, hvor der er fokus på rengøringen. Derfor ligger huset også højt på kundetilfredshed.
Ved implementeringen af en ny rengøringsorganisation er der indkøbt alt fra nye rengøringssystemer, gulvvaskemaskiner, støvsugere, vogne og rengøringsmidler.
»Jeg synes produkterne virker efter hensigten. For eksempel en ny type skum af mærket Wetco, som gør rengøringen i løbet af dagen nem for vores medarbejdere. De kan havde deres rekvisitter i et bælte og således færdes ude blandt gæsterne. Det gør, at vi kan holde huset flot dagen igennem,« lyder det fra Charlotte Spiegelberg.
Også LOCON´s mopper, som firmaet i særdeleshed er kendt for, er faldet i god jord blandt medarbejderne. Mopperne er udviklet hos LOCON´s faste partner, moppeproducenten i Tyskland, hvor man er foran i forhold til valg af materialer, der holder længere og gør bedre rent.
»Det er et effektivt moppesystem, der passer til alle opgaver og kræver minimum forbrug af kemi. Samtidig er det med en lav friktion nemt at arbejde med, hvilket skåner rengøringsassistenten,« siger Kurt Madsen.

En helt særlig opgave
Den komplekse rengøringsopgave på de 27.000 kvadratmeter på Experimentarium understreges af, at der er omkring 6 millioner løsdele og mange forskellige udstillingsmontre og redskaber, som skal rengøres hver dag. Samtidig skal der gøres rent på en række overflader i løbet af dagen, når der er mange gæster i huset.
Hele LOCONs gennemgang af rengøringsopgaven skete i tæt samarbejde med Charlotte Spiegelberg.
»Det vi er nået frem til bygger ikke bare på teori. Vi har sammen gået Experimentarium igennem for at vurdere, hvordan rengøringsopgaven bedst kan gribes an. Samtidig har Bedriftssundhedstjenesten rådgivet om det rengøringsniveau, som er på krævet på de forskellige arealer i huset,« fortæller Kurt Madsen.

Skræddersyede løsninger
Hos LOCON er spørgsmålet om en god økonomi i rengøringen ikke blot, hvad det enkelte produkt koster.
»Vil man optimere en rengøringsproces – også med fokus på økonomi – så er en afgørende faktor også tid. Så kan man skabe processer, der gør det nemmere for medarbejderne, så er der også god økonomi i det. Derfor handler det om gode processer og så matche dem med de produkter og redskaber, der gavner medarbejdernes arbejde,« siger Kurt Madsen.
Direktør Flemming Foss Rosenstand fra LOCON pointerer, at firmaet sætter en ære i at skræddersy de rengøringsløsninger, som passer til et meget komplekst hus som Experimentarium.
»Det kræver, at man går ind i opgaven. Skal det blive godt, kan man ikke basere løsningen på en holdning eller på teori, men må gå praktisk ind i opgaven for at finde løsninger.«
Desuden pointerer han, at leveringen af de rigtige produkter kun er en side af sagen.
»Medarbejderne skal være velinformerede om produkterne, så de ved, hvordan det skal bruges. Derfor lægger vi så meget vægt på rådgivning og uddannelse, når vi går ind i en opgave som den her, for vi ser det også som en del af vores arbejde at skabe løsninger der fremmer arbejdsglæden,« siger Flemming Foss Rosenstand.