Ny test: Vileda mikrofiberklud fjerner 99,86 procent af virus

Uvildige laboratorietest viser, at mikrofiber klude og mopper fra Vileda Professional fjerner coronavirus særdeles effektivt fra overflader

Omfattende og uvildige test viser, at højkvalitets klude fra Vileda Professional effektivt kan sættes ind i kampen mod spredning af virus. Det har længe stået klart, at mikrofiberprodukterne er et effektivt virkemiddel i forhold til at fjerne bakterier fra overflader blot de tilsættes rent vand.
Men nye test fra Vileda Professionals moderfirma, den tyske Freudenberg-koncern, viser, at mikrofiberklude også fjerner virus fra overflader. Faktisk kan Viledas mikrofiberklude fjerne 99,86 procent af virus fra overfalden blot kludene er tilsat almindelig rent vand. Det er nyttig viden i en tid, hvor hele verden er optaget af at bekæmpe covid-19.
»Produkterne, som tredje part har testet, er de samme klude og mopper, som vi har haft i handlen længe, men det nye er, at Vileda Professional som de første i Danmark har fået gennemført test af tredje part, som viser i hvilket omfang kvalitetsprodukter virker i forhold til at fjerne virus fra overflader,« siger Jonas Petersen, der er sales manager hos Vileda Professional i Danmark.
Tidligere blev produkter testet i forhold til deres evne til at fjerne bakterier, men med coronavirussen er der sat et nyt fokus på rengøringens effekt over for virus. For Vileda Professional er det vigtigt, at kunder og brugere hele tiden får dokumentation og viden om, hvordan produkterne virker. Derfor har virksomheden fået testet sine produkter af et uvildigt laboratorium.
»Vi kommer ikke med nogle hjemmestrikkede løsninger og test. Vi vil have nogle seriøse og uvildige testresultater, og det har vi nu fået på nogle af vores mikrofiberklude og -mopper,« siger Jonas Petersen.
Virksomhedens mopper har ifølge test altid kunnet fjerne op til 99,99 procent bakterier fra gulve, men med større fokus på berøringsflader er Vileda professionals klude nu også testet i forhold til fjernelse af vira.

Effekt mod bovine corona
De gennemførte test har vist sin effekt på bovine corona, der er en coronavirus i samme slægtstræ og samme genetiske gruppe, som den coronavirus, der plager menneskeheden verden over. Bovine corona er en virus, der trives på kvæg. Den pågældende virus ligner og opfører sig på samme måde som covid-19.
Det har ikke været muligt at gennemføre test på covid-19 ud fra nogle lovgivningsmæssige forhindringer.
»De her test er så tæt på covid-19, man kan komme lige nu, men alt tyder også på, at vi kan sige med ret stor sikkerhed, at covid-19 opfører sig på samme måde som den corona-virus, der er anvendt i de gennemførte test. Derfor har vi nu også nogle vigtigt indikationer på, at rengøring med kvalitetsprodukter af mikrofiber har en særdeles effektiv virkning,« siger Jonas Petersen.
Det skal med i betragtning, at det ikke er alle typer mikrofiber, der fjerner vira. De gennemførte test er alene foretaget på den specielle type mikrofiber, med en helt speciel spaltning, som er fremstillet til Vileda profesisionals produkter.

Jonas Petersen fra Vileda Professional
fremlægger uvildige test, der viser, at firmaets særlige mikrofiberklude
er et stærkt og effektivt våben mod virus.

Følg retningslinjerne
Selvom de gennemførte test udelukkende er baseret på rengøring med klude og vand, så understreger Jonas Petersen, at rengøringspersonale fortsat skal holde sig til de retningslinjer, der er udstukket af myndighederne og den organisation, man arbejder for. Det betyder, at det fortsat anbefales at bruge vand og sæbe.
»Vores test giver en vished for, at rengøringen med vores produkter virker. Vi tester kun med rent vand for at kunne vurdere produktets kvalitet og effekt. Men i praksis opnår man en yderligere effekt ved at tilsætte sæbe som myndighederne anbefaler,« siger Jonas Petersen.

Aftørring af overflader
Vileda Professionals test er gennemført både på vaskbare mikrofiberklude og på engangsklude. Begge produkter viser den samme høje effektivitet over for virus.
Der er sammen med pandemien kommet ekstra fokus på aftørring af berøringsflader, og det har bevirker at flere bruger engangsmaterialer. Nogle anvender papir til aftørring, men ifølge Vileda Professional har det den udfordring, at godt nok kan man aftørre med sprit og papir, men man får ikke samtidig gjort rent som tilfældet er med mikrofiberkludene. Ved aftørring med for eksempel papir eller alt-mulig-klude af viskose, vil der være biofilm på overfladen.

Behov for dokumentation
Vileda Professional varsler, at man fortsat vil gennemføre test af sine produkter. Leverandørvirksomheden forventer at det bliver et stigende krav fra rengøringsvirksomhederne, at leverandører kan dokumentere, hvordan produkterne virker.
»Der er kommet ny fokus på rengøringens effekt og som leverandør til den professionelle rengøringsbranche hilser vi det velkomment. Vi er helt opsatte på fortsat at kunne levere de uvildige test, der kan dokumentere produkternes effekt,« siger Jonas Petersen.

Fakta om microfiber
Vileda microfiber er en meget tynd syntetisk fiber som bliver spaltet. Vileda spalter microfiberne mekanisk og er i dag i stand til at kunne spalte de ekstremt tynde fibre helt op til 32 gange.
 Spaltningsprocessen giver microfiberen en unik ”stjerneform” og forøger overfladearealet i fiberen - dette gør at snavs, fedt og selv meget små partikler samt bakterier og vira bliver absorberet i fiberen. 

LÆS MERE: Vil du dykke ned i testresultaterne, kan du gå ind på Viledas hjemmeside.
Direkte link