Compass Group sparer 427.981 liter vand

I-team og Toprent forsyner ikke alene Compass Group
med i-mop gulvvaskere. De hjælper også med
at spare på vandet.
På billedet ses Jesper Koch, I-team Danmark,
Per Dissing, Compass Group og Claus G. Jensen, Toprent.

Compass Group belønnet for stor vandbesparelse gennem miljøbevidst rengøring. Vandbesparelsen omsættes til et økonomisk tilskud som går til rent drikkevand i den tredje verden.

Gennem det sidste halvandet år har Compass Group sparet 427.981 liter rent drikkevand gennem en mere miljøbevidst og vandbesparende rengøring med i-mop. Årsagen til den store vandbesparelse er, at virksomheden har skiftet den manuelle gulvvask ud med de smarte i-mop gulvvaskere, som har et langt lavere vandforbrug. I-mop bruger mindre vand end ved almindelig moppevask og ved brug af almindelige gulvvaskere.
Den store vandbesparelse blev for nylig belønnet ved overrækkelsen af et diplom fra i-team Danmark, der gennem forhandleren Toprent, har leveret i-mop-maskinerne til den store rengørings- og foodvirksomhed Compass Group.
Vandbesparelsen er nøje udregnet for hver eneste af Compass maskiner og ganget ud på antal arbejdsdage. Det er Toprent, der som leverandør af maskiner og kemi, står for beregningerne, som bygger på en gennemsnitlig vandbesparelse på 18 liter om dagen ved brug af hver i-mop på et sted mellem en og to timers daglig brug.
»Vandbesparelsen omregner vi til penge, så vi hvert år kan sende et stort bidrag til humanitære organisationer i den tredje verden. Det er for eksempel til Røde Kors, som bruger pengene til at lave vandboringer i lande, hvor befolkningen har vanskelig adgang til rent drikkevand. Men det er også penge, der går til uddannelsesaktiviteter i tredje verdenslande, så de unge lærer noget om hygiejne,« fortæller Jesper Koch fra I-team Danmark.

Serviceledere og kundechefer samlet, da Toprent og i-team overrakte
diplomet for stor vandbesparelse til Compass Group.

Redder liv
I overført betydning er den store vandbesparelse og det økonomiske tilskud til fattige lande med til at redde liv. Men sloganet ”Vi redder liv – vi gør ikke kun rent” er også blevet en central del af fortællingen af virksomhedsstrategien i Compass Group.
»Mennesker bliver syge uden ordentlig og professionel rengøring. Det er blevet helt tydelig her under coronakrisen, men det gælder jo også uden en pandemi. Men vores fortælling er blevet helt aktuel i den her tid, og det er helt tydeligt, at det hæver stoltheden blandt vores medarbejdere, når de kan se vigtigheden af det, de laver,« siger kundechef Eva Skotte.
Det er fire år siden Compass Group var first movere i rengøringsbranchen i forhold til at lægge driften om til en mere bæredygtig retning.
»Vi synes der foregik meget i branchen, som vi ikke længer selv kunne se os som en del af. Derfor lagde vi en helt ny strategi længe før, det blev politisk korrekt og en nødvendighed at tænke på miljø, bæredygtighed og cradle to cradle (vugge til vugge, udtryk for at produkter indgår i biologisk kredsløb, red.). Vi skiftede til mere bæredygtige rengøringsprodukter og tog nye maskiner ind,« fortæller Per Dissing, markedschef i Compass Group.

Et løft til arbejdsmiljøet
Han kan i dag konstatere at ikke blot miljøet vinder på omlægningen. Medarbejderne har også fået bedre arbejdsforhold, fordi blandt andet de nye i-mop maskiner gavner arbejdsmiljø og mere ergonomiske rigtige arbejdsstillinger.


Siden er det blevet et must blandt mange af virksomhedens kunder, at der lægges vægt på socialt ansvar og miljøhensyn.
»Vi lagde om, fordi vi ikke længere ønskede kun at konkurrere på pris. De offentlige udbud handlede kun om, hvem der kunne levere billigst, og det presser både mennesker og arbejdsmetoder. Vi ville en anden vej, og det har vist sig at være klogt, for i dag lægger stadig flere af vores kunder vægt på bæredygtige løsninger,« siger Per Dissing.

Compass tager miljøansvar
Toprent, der leverer maskiner og kemi til Compas Group, konstaterer i sine miljøregnskaber, at der tages et stort miljøansvar.
»I dag er vi nået til, at 79 procent af de kemiprodukter, som Compass Group indkøber, er certificeret som craddle to craddle. Når der købes ind handler det ikke kun om pris, men også om at få et produkt, der lever op til bæredygtighedskrav,« siger Claus G. Jensen, der er division manager i Toprent.
Den bæredygtige vej, som gavner både medarbejdere, kunder og via sponsoraterne til humanitære organisationer, er en historie med mange vindere.

Skepsis vendt til stolthed
For medarbejderne i Compass Group har forvandlingen betydet, at de skulle ændre arbejdsvaner og tage nye maskiner i brug.
»Der var lidt skepsis i begyndelsen hos nogle af vores rengøringsassistenter, men da de først fik afprøvet de nye maskiner fra i-mop, gav flere straks udtryk for, at det letter deres arbejde. Det er ganske enkelt lettere end en manuel vask af gulvene,« fortæller serviceleder Thorkild Vestergaard.
Foruden vandbesparelsen, så konstaterede rengøringsassistenterne også, at der faktisk blev gjort bedre rent med en højere kvalitet til følge, ligesom de selv fik et rengøringsredskab, der var ergonomisk rigtigt.
»Så forandringen er gået godt. For det første kunne medarbejderne mærke en god forbedring i deres arbejde, men det er også en god historie, at de er med til at tage nogle bæredygtige valg. Det giver stolthed. En fortælling om mere bæredygtighed gør, at medarbejderne ser sig selv om en vigtig del i at skabe en forandring, som gavner både dem selv og miljøet,« siger Thorkild Vestergaard.

Jesper Koch fra i-team overrækker diplom til Per Dissing, Compass Group.

FIK DU LÆST: