Multikulturel adventskalender i Kongsvang

Online adventskalender om socialt ansvar i én af landets mest multikulturelle virksomheder

Rengøringsvirksomheden Kongsvang har det som sit DNA at styrke medarbejdernes integration i det danske samfund, bl.a. gennem den årlige juletræsfest. Den har Covid-19 aflyst, hvorfor Kongsvang i stedet lancerer en online adventskalender

Med medarbejdere fra over 55 lande er det en udtalt mission i Kongsvang Cleaning & Facility at sikre sine mange medarbejdere fodfæste i det danske samfund. Det gør man i Kongsvang ved at tale og øve dansk og så vidt muligt fungere som et vindue ind til dansk kultur.
Derfor er Kongsvangs traditionsrige juletræsfester mere end blot en julefest, fortæller Christina Nyhus, den ene direktør og indehaver i Kongsvang.
»Juletræsfesterne handler først og fremmest om at samles og julehygge. Men de er også en oplagt måde, hvor vi kan vise og indføre vores medarbejdere i den danske julehygge,« siger hun.
Men i 2020 har Covid-19 aflyst juletræsfesterne. Derfor lancerer Kongsvang i år en online adventskalender, der alle fire søndage vil fungere som en julefest, der med bl.a. julesange, konkurrencer og konfekt samtidig fungerer som en introduktion til de danske juletraditioner.

En udveksling af juletraditioner
Men den online adventskalender handler lige så meget om en udveksling af kultur og juletraditioner. Det fortæller regionschef i Kongsvang, Jette Jacobsen.
»Vi vil bl.a. opfordre medarbejderne til at sende billeder ind af konfekt eller julebag, der er traditionelt for deres hjemland. Eller gemmer der sig en sjov julehistorie fra deres hjemland eller familie, så inviterer vi dem ind i studiet, så de kan dele historien.«
På den måde er adventskalenderen en invitation ind i de danske juletraditioner.
»Men det er lige så meget en invitation til vores medarbejdere om at vise, hvad deres juletraditioner er,« siger Jette Jacobsen.

Med Mek Pek og inspiration fra DR’s fællessang
Inspirationen til adventskalenderen er bl.a. hentet i DR’s fællessang med Phillip Faber og TV2’s Go’ Morgen Danmark. En god halv time hver søndag i advent, hvor der vil være juleklip, julebag, interviews, konkurrencer med lækre præmier og sang. Og det bliver ikke noget med et grynet webcam og en dårlig forbindelse, lover direktør Christina Nyhus.
»Hvis det skal gøres, så skal det gøres ordentlig. Derfor optager vi i et ægte tv-studie hos de lokale Soundwise, Mek Pek med band er hyret som vært, og ligesom til vores traditionelle juletræsfester vil der være både konkurrencer, præmier, julesang og dans, som medarbejderne kan deltage i online,« fortæller hun.


Og så handler det for Christina Nyhus også om at tage et ansvar – både socialt, som arbejdsgiver og medmenneske.
»Vi har rigtig mange medarbejdere, der har familier i for eksempel Polen, Rumænien og Tyrkiet, som de til jul i år ikke kan komme hjem til på grund af Covid-19. Der kan adventskalenderen måske være et lille plaster på såret.«
»Og så kan den være en påmindelse til os alle sammen om, at selvom vi måske ikke ved, hvornår pandemien er overstået, så har vi altså ikke tænkt os bare at gå i stå.«