Rengøringsvirksomhed lytter til medarbejderne

Værktøjet eNPS giver servicemedarbejderne en ny stemme hos Anders Andersen Rengøring. Målet er bedre trivsel og input til udvikling af virksomheden

HR chef Inge Helmark får værdifuld information fra medarbejderne ved at benytte et enkelt værktøj i dagligdagen. Medarbejderne skal svare på om de vil anbefale Anders Andersen Rengøring som arbejdsplads til andre.

Siden 2018 har Anders Andersens Rengøring anvendt systemet Net Promoter Score (NPS) til at måle kundernes tilfredshed og få feedback til at skabe mulige forbedringer. Det har været udbytterigt og har samtidig givet gode erfaringer med at bruge NPS.

HR afdelingen har nu taget samme værktøj i brug for at foretage løbende målinger af tilfredsheden blandt virksomhedens ca. 1.000 servicemedarbejdere, der arbejder ude hos kunderne rundt om i hele landet. Der anvendes en version af værktøjet kaldet Employee Net Promoter Score, forkortet eNPS.

Et enkelt, men vigtigt spørgsmål
Essensen i både eNPS og NPS er, at respondenterne kun bliver stillet ét spørgsmål og at det besvares med angivelse af et tal (en score) fra 0 til 10 – og evt. tilføje en kommentar. Spørgsmålet til medarbejderne lyder:

”Hvor sandsynligt er det, at du vil anbefale Anders Andersens Rengøring som arbejdsplads til andre?”

Dem, der svarer 9 og 10, defineres som ’Promotere’; de er tilfredse og anbefaler gerne. Dem, der svarer 7 eller 8, opfattes som neutrale; de er hverken helt tilfredse eller helt utilfredse. Mens dem, der svarer 6 og lavere, betragtes som reelt utilfredse.

Fra tro til viden med eNPS
»Med eNPS får vi endnu bedre føling med servicemedarbejdernes trivsel og tilfredshed,« fortæller HR chef Inge Helmark. »Selv om vi føler os overbeviste om, at medarbejderne generelt er glade og tilfredse med at arbejde i Anders Andersens Rengøring, er det meget brugbart at få et mere klart billede af tilfredsheden. Samtidig håber vi at få kommentarer i form af ris, ros og forslag som input til at udvikle og lave mulige forbedringer i medarbejdernes hverdag.«

Vi lytter til medarbejderne
Med de løbende eNPS undersøgelser vil Anders Andersen Rengøring vise medarbejderne, at virksomheden og ledelsen lytter til dem og at de alle er vigtige spillere i virksomheden.

»Vi er efterhånden en temmelig stor organisation, hvor langt de fleste medarbejdere udfører deres arbejde ude hos kunderne og kun sjældent kommer forbi vores afdelinger. Med eNPS har vi etableret en ekstra kommunikationslinje, der øger tilknytningen mellem medarbejder og virksomhed. Man kan også sige, at medarbejderne har fået en ny stemme, og at den bliver hørt,« siger Inge Helmark.

Fastholdelse via motivation
Som rengøringsvirksomhed har Anders Andersen en interesse i at skabe ordentlige forhold for medarbejderne, så de bliver i firmaet i mange år.

»Derfor bruger vi også eNPS til vores onboarding af nye medarbejdere, så vi sikrer, at de får en god oplevelse helt fra start. Vi sørger for gode løn- og arbejdsforhold, god uddannelse, nærværende ledelse og afholder sjove, sociale arrangementer for medarbejderne. Alligevel er der helt sikkert områder og situationer, hvor vi kan forbedre os som arbejdsgiver. Det vil vi gerne finde ud af, og håber derfor på at få ren besked fra medarbejderne i deres score og kommentarer,« pointerer Inge Helmark.

HR chef Inge Helmark får værdifuld information fra medarbejderne ved at benytte et enkelt værktøj i dagligdagen. Medarbejderne skal svare på om de vil anbefale Anders Andersen Rengøring som arbejdsplads til andre.

HR afdelingen har nu taget samme værktøj i brug for at foretage løbende målinger af tilfredsheden blandt virksomhedens ca. 1.000 servicemedarbejdere, der arbejder ude hos kunderne rundt om i hele landet. Der anvendes en version af værktøjet kaldet Employee Net Promoter Score, forkortet eNPS.

Et enkelt, men vigtigt spørgsmål
Essensen i både eNPS og NPS er, at respondenterne kun bliver stillet ét spørgsmål og at det besvares med angivelse af et tal (en score) fra 0 til 10 – og evt. tilføje en kommentar. Spørgsmålet til medarbejderne lyder:

”Hvor sandsynligt er det, at du vil anbefale Anders Andersens Rengøring som arbejdsplads til andre?”

Dem, der svarer 9 og 10, defineres som ’Promotere’; de er tilfredse og anbefaler gerne. Dem, der svarer 7 eller 8, opfattes som neutrale; de er hverken helt tilfredse eller helt utilfredse. Mens dem, der svarer 6 og lavere, betragtes som reelt utilfredse.

Fra tro til viden med eNPS
»Med eNPS får vi endnu bedre føling med servicemedarbejdernes trivsel og tilfredshed,« fortæller HR chef Inge Helmark. »Selv om vi føler os overbeviste om, at medarbejderne generelt er glade og tilfredse med at arbejde i Anders Andersens Rengøring, er det meget brugbart at få et mere klart billede af tilfredsheden. Samtidig håber vi at få kommentarer i form af ris, ros og forslag som input til at udvikle og lave mulige forbedringer i medarbejdernes hverdag.«

Vi lytter til medarbejderne
Med de løbende eNPS undersøgelser vil Anders Andersen Rengøring vise medarbejderne, at virksomheden og ledelsen lytter til dem og at de alle er vigtige spillere i virksomheden.

»Vi er efterhånden en temmelig stor organisation, hvor langt de fleste medarbejdere udfører deres arbejde ude hos kunderne og kun sjældent kommer forbi vores afdelinger. Med eNPS har vi etableret en ekstra kommunikationslinje, der øger tilknytningen mellem medarbejder og virksomhed. Man kan også sige, at medarbejderne har fået en ny stemme, og at den bliver hørt,« siger Inge Helmark.

Fastholdelse via motivation
Som rengøringsvirksomhed har Anders Andersen en interesse i at skabe ordentlige forhold for medarbejderne, så de bliver i firmaet i mange år.

»Derfor bruger vi også eNPS til vores onboarding af nye medarbejdere, så vi sikrer, at de får en god oplevelse helt fra start. Vi sørger for gode løn- og arbejdsforhold, god uddannelse, nærværende ledelse og afholder sjove, sociale arrangementer for medarbejderne. Alligevel er der helt sikkert områder og situationer, hvor vi kan forbedre os som arbejdsgiver. Det vil vi gerne finde ud af, og håber derfor på at få ren besked fra medarbejderne i deres score og kommentarer,« pointerer Inge Helmark.

LÆS OGSÅ: Anders startede som 17-årig med vinduespudsning