Overdreven brug af håndsprit giver hovedpine

Håndsprit er blevet et udbredt våben mod smittespredning. Men det viser sig nu, at overdreven brug af dispensere med håndsprit kan forårsage dårligt indeklima og bivirkninger som hovedpine, hudirritation og træthed, skriver vores norske søstermagasin renholdsnytt.no.

»Problemet opstår gennem udstødningsgasser (“flygtige organiske forbindelser”) fra f.eks. håndspritbeholdere,« siger Rune Aale-Hansen, der er administrerende direktør i den norske kommunale tekniske sammenslutning (NKF).

Problemet er afsløret i Hemsedal kommune, som bruger moderne sensorteknologi til at sikre indeklimaet i kommunens bygninger. For at reducerer risikoen for bivirkninger har den norske kommune intensiveret rengøringen med vand og sæbe samtidig med en minimering af kemi.

Reduceringen i brug af alkohol- og spritdispensere har straks ført til lavere sygefravær, mindre hovedpine og træthed i den norske kommune.

»På den anden side af pandemien vil der være opmærksomhed på hygiejne og infektionskontrol. Det vil være vigtigt at fortsætte med god rengøring, hvilket bidrager til et godt indeklima. Vores budskab er ikke en advarsel om brugen af ​​antibac eller anden håndalkohol. På den anden side tilskynder vi til korrekt brug af rengøringsmidler. Enkelhed er ofte bedst: så sæbe og vand foretrækkes frem for sprit. Og når du køber rengøringsmidler, skal du vælge dem, der indeholder mindst mulige kemikalier,« siger direktøren for den norske kommunale tekniske sammenslutning til renholdsnytt.no.