Fra standby til stadion: Fans er tilbage, og det er rengøringen også

Foto: Jørn Alsted, JA Photo

Det er ikke til at se, hvis man ikke lige ved det. Tommy Møllers rengøringsvirksomhed, A.B.J Rengøring, kunne snildt stå og juble på tribunen sammen med FC Midtjyllands fanskare over at være tilbage på stadion. Jovist, der er forskel på at være på banen for at se en god fodboldkamp og så at gøre rent. Men glæden er den samme, for nu må rengøringsvirksomheden genoptage deres arbejde og mærke fællesskabet under neglene.
»Vi har det som travhesten, der skal lukkes ud af manegen og står og tripper i savsmuldet«. Sådan starter Tommy Møller, ejer af rengøringsvirksomheden A.B.J Rengøring, ud, når han bliver spurgt til, hvordan det er at gøre rent på et stadion, der for nylig er åbnet op for tilskuere.

Det er fedt at være rengøringsmand lige nu.

Tommy Møller,
Indehaver af A.B.J Rengøring


Tommy Møller og hans rengøringsvirksomhed, A.B.J Rengøring, startede med at gøre rent på FC Midtjyllands stadion akkurat som COVID-19 brød ud og spredte sig som en tæppebrand hen over landkortet med nedlukninger og restriktioner. Hvad der dengang føltes som en besværlig mellemregning for at kunne gøre rent, er nu forduftet i glæden ved at være tilbage på stadion med rengøringsholdet parat.


For ligesom truppen stiller med de skarpeste spillere og den bedste fod, stiller Tommy Møller og hans rengøringsvirksomhed også med de bedste medarbejdere og sætter en dyd i den opgave, der ligger i at gøre rent på et stadion.
»Vi har forberedt os supergodt til den her rengøringsopgave. Men at gøre rent på et stadion er noget helt andet end at gøre rent på en almindelig arbejdsplads. Vi har indkøbt særlige vogne til gæstetoiletterne, nye maskiner og købt blæser til tribunen. Samtidig består et stadion både af lounge-områder, klapsæder, smalle indgangspartier, et utal af dørhåndtag og barområder. Det er en kæmpe opgave – og vi er toptunede, ligesom spillerne,« siger Tommy Møller, da han bliver spurgt til, hvordan de har forberedt sig på rengøringsopgaven.

Pludselig skulle det gå stærkt
Det er dog ikke alting, man kan forberede sig ud af. Mandag d. 26. april fik Tommy Møller nemlig besked om, at der blev åbnet op for stadion torsdag, hvor første kamp skulle spilles. Det betød, at der skulle tænkes hurtigt:
»Det skulle gå hurtigt, men det var også spændende. Jeg mener – der var ikke gjort rent i et helt år! Og pludselig står vi der og skal gøre hovedrent på et fodboldstadion,« siger Tommy Møller.
Oveni en omfattende hovedrengøring havde der på FC Midtjyllands stadion også været en vandskade.
»Vi satte turbo ind på at have stadion toptunet til kampen med tilskuere for at give dem en forrygende oplevelse, men det var også noget specielt at gøre hovedrent på et stadion, imens der render 45 håndværkere rundt. Sammen skulle vi få stadion til at skinne på 2-3 dage. Det var noget af en opgave, men også noget af det fedeste ved det hele. Fællesskabet omkring det,« fortsætter han.

Fanglæde og arbejdsglæde
Og netop fællesskabet var ikke til at tage fejl af. A.B.J Rengøring gør nemlig ikke kun rent forud for kampen, men også undervejs. De sørger for at spritte godt af på dørhåndtag, tage toiletterne i pausen og sikre den gode hygiejne, så fansene kan føle sig trygge. Under kampen og efter kampen var det tydeligt, at alle var glade for at være tilbage på deres velkendte tribunepladser, og den stemning smittede af på Tommy Møller og hans medarbejdere:


»Den stemning og ånd, der hersker på et stadion, finder du næppe andre steder. Du kan mærke, at fansene lader op og er i godt humør. Det er en helt særlig ånd, som smitter af. Undervejs i kampen og efter kampen kom folk hen og roste os for vores rengøring under kampen, og vi fik endda også et rigtigt skulderklap for vores indsats. Det betyder mere, end man lige tror«, siger Tommy Møller.
For Tommy Møller og hans hårde rengøringskerne var der ingen tvivl om, at rengøringsopgaven kræver et stort forarbejde og minutiøs planlægning. Arbejdet kræver hurtig omstilling og klare vurderinger, alt efter hvilken type fodboldkamp, der er tale om. Hvis der er 11.000 tilskuere, og vi er ude i en Superliga-kamp, er der nemlig langt mere rengøring efter kampen, end hvis der er tale om en ”venskabskamp” mod Randers FC.
»Men det er det hele værd, når vi ser, hvor glade fansene er. Vi kan mærke, at folk har brug for at komme ud, og det var lige før, at folk krammede og kyssede hinanden i glæde over duften af nyslået græs. Efter COVID-19 kan alle se og forstå, at rengøring faktisk betyder noget. Vi er trådt ud af skyggen som branche, og folk er trygge, når vi er der. Det er en fed følelse at være rengøringsmand lige nu, fordi vi bliver anerkendt for den indsats, vi lægger for dagen,« siger Tommy Møller, der også fremhæver, at det er sjovt at opleve at være en del af noget større på stadion.
Det handler nemlig ikke kun om at gøre rent på et fodboldstadion, men om at være med i fællesskabet og opleve at blive taget seriøst. Og den følelse har COVID-19 fået sat en fed streg under, for når der træder mange tusinder af tilskuere og fans ind på tribunerne, og duften af fadøl og flæskestegssandwich breder sig, er der kun smil tilbage og ingen sure miner.
»Vi har det på samme måde som et fodboldhold. Vi gør rent for at vinde, og vi vil være de bedste. Folk ved nu, hvor stort et arbejde, der ligger bag at gøre et stadion klar, og den anerkendelse og respekt, vi modtager bagefter, skaber arbejdsglæde på samme måde, som et mål i kassen skaber fanglæde. Vi gør rent for at skabe tryghed og ordentlighed, og at opleve opbakningen til dét, er i særklasse,« afslutter Tommy Møller, ejer af rengøringsvirksomheden A.B.J Rengøring.