Husk de gode erfaringer

Coronakrisen har vist, hvor stort et behov der er for servicebranchen, så lov os at holde fast i de gode erfaringer.

KLUMME: Forfattet af Zanne Burø, formand for Servicebranchens Arbejdsgiverforening

Hold fast i respekten for servicemedarbejderen. Hold fast i gevinsterne ved øget rengøring. Og bliv ved med at sætte fokus på kvaliteten i udbud.
Hver dag holder servicebranchen Danmark i gang. Det er nu mere end nogensinde blevet klart.
Rengøringsmedarbejderen sørger for, at vi kan føle os trygge, når vi går på arbejde, lader sig teste eller kommer på hospitalet.
Kantinemedarbejderen sørger for, at borgere på hospitaler, uddannelsesinstitutioner og på arbejdspladser får et sundt og godt måltid mad, så de har kræfter til at klare sig igennem dagen. Ligesom cateringvirksomheder sørger for, at poderne i de hvide telte kan snuppe et godt måltid, når de efter flere timer har en velfortjent pause.
Alt det er eksempler på, hvordan servicebranchen hjælper med at holde Danmark i gang.
Alt for længe har servicemedarbejderen været usynlig. Men mon ikke at pandemien har vist, at de er uundværlige og fortjener stor respekt?

Bedre rengøring skaber værdi til hele samfundet
Respekten for rengøringsmedarbejderens arbejde fremstår klart i en række nye rapporter, der fokuserer på sammenhængen mellem hygiejneindsats og sygefravær.
Sygefraværet på skoler er faldet, hygiejnestandarderne er højnet markant og den generelle rengøring er blevet bedre. Senest viser en rapport fra Vive, at den styrkede hygiejnepraksis har ført til mindre sygefravær for medarbejdere og udsatte borgere i sundheds- og ældresektoren, ligesom medarbejderne har oplevet et bedre fysisk arbejdsmiljø.
Alt dette er positive effekter af et nyt fokus på rengøringsindsatsens kvalitet.
Skal vi ikke love hinanden, at vi fortsætter med at have fokus på kvaliteten i serviceydelserne fremover?

Fokuser på kvalitet
I dag afgøres mange serviceudbud på pris. Og i Servicebranchens Arbejdsgiverforening mener vi, at der er grænser for, hvor billig en serviceydelse kan blive, uden at det går udover kvaliteten – og ikke mindst den medarbejder, der skal levere den. Derfor er det positivt, at der under corona i stigende grad har været fokus på kravene til rengøring, og at pengene er fulgt med.
En afgørende del af problemet med at sikre ordentlig rengøring bunder i, at der ikke fra politisk side har været tilstrækkeligt fokus på kvalitet, når offentlige serviceydelser kommer i udbud.
Vi ser alt for mange virksomheder, der vinder udbud uden at betale den overenskomstmæssige løn til deres medarbejdere. Og kan man stole på, at virksomheder, der systematisk underbetaler deres medarbejdere, kan gøre hygiejnisk rent?
Det er muligt at få mere kvalitet for pengene. Det kræver bare, at kommunerne bliver dygtigere til at lave udbuddene rigtigt. Politikerne bør i højere grad have modet til at stille krav både til pris og kvalitet. Og de bør følge op på de krav de stiller, som f.eks. at virksomheder giver en overenskomstmæssig rigtig løn og ordentlige vilkår.
I Servicebranchens håber vi, at danskerne fortsætter med at værdsætte servicemedarbejderens arbejde, selv når faren for corona er ovre. Og vi håber, at politikerne fremover sætter fokus på kvaliteten til gavn for både medarbejdere, arbejdspladser og hele samfundet.