Rengøringsfirmaer har stigende omsætning

Danskerne efterspørger i stor stil kvalitetsbevidst rengøring. Det afslører dugfriske økonomiske nøgletal for rengøringsbranchen udarbejdet af Dansk Erhverv. Imens første halvdel af 2020 bød på svingende omsætning på grund af covid-19, ser det ud til, at sidste del af 2020’s økonomiske vækst for rengøringsbranchen fortsætter ind i 2021. Det er til gavn for både den enkelte familie og for folkesundheden.

Af Malene Jæpelt, sekretariatsleder i Danske Service

Kalenderen siger september 2021. Sidste år på samme tidspunkt, i september 2020, stod rengøringsbranchen i en tvivlsom og uforudset økonomisk situation. Delvise nedlukninger, usikkerhed og skiftevis stigende og faldende smittetal. En ugunstig situation for en branche, som i særlig grad hviler på den enkelte families direkte prioritering af rengøring i hverdagen – og som hurtigt kan vende, medmindre virksomheden har langvarige kontrakter.
I dag ser situationen anderledes ud. Heldigvis. For selvom coronakrisen kortvarigt sendte rengøringsbranchen og virksomheder i et frit fald af tvivl og usikkerhed om morgendagen, ser det ud til, at efterspørgsel på rengøringsydelser er steget i løbet af 2020. Den gode nyhed er, at tendensen er fortsat ind i første kvartal af 2021, hvor omsætningen fra fjerde kvartal i 2020 til første kvartal 2021 er steget med 505 millioner kroner. Det svarer til en stigning i omsætning på 5,9 procent.
Det er ikke kun en positiv nyhed for rengøringsvirksomheder og vinduespolerer, men også en forudsætning for at holde smitteudbud og vira i skak. Siden coronakrisen brød ud, har rengøringsbranchen spillet en afgørende rolle. For den enkelte familie er det en glædelig nyhed, at de fortsætter med at tilkøbe serviceydelser, der letter en ellers presset hverdag.

Stor samfundsudbytte
Samtidig vidner stigningen i omsætning på 5,9 procent om, at også virksomheder, offentlige institutioner og øvrige erhverv gør flittigt brug af kvalitetsbevidst rengøring.
Rengøringsbranchen varetager nemlig en samfundsvigtig opgave. Både når rengøringsbranchen sørger for, at vi kan gå trygt på arbejde og ikke skal bekymre os for, om der er rene flader, eller når vi sender vores børn i institution med uden frygt for, om der er sprittet af siden i mandags.

I Danske Service, der er en brancheforening for små og mellemstore virksomheder inden for rengøring, vinduespolering, ejendomsservice og beslægtede fag, hører vi også fra vores medlemmer, at der i stigende grad er et ønske om øget rengøring; både i private hjem, på arbejdspladser og på offentlige institutioner. Det er en glædelig udvikling, og med de seneste økonomiske nøgletal er der ligeledes lagt op til, at sidste halvdel af 2020’s økonomiske vækst fortsætter ind i 2021.
Det er nemlig ikke i sig selv overraskende, at efterspørgslen på rengøring er steget, for mest nærliggende kan covid-19 nævnes som årsag. Samtidig har der været politiske håndtag, som er blevet drejet på, bl.a. Boligjobordningen, som har gjort det attraktivt for den enkelte familie at tilkøbe serviceydelser i en hverdag, hvor kalenderen kan have svært ved at gå op.

Rene vinduer er et hit
Også vinduespolererbranchen har i første kvartal af 2021 rykket sig i en positiv retning. I hele 2020 har vinduespolererbranchen oplevet en støt stigende udvikling i antal ansatte årsværk. Fra fjerde kvartal af 2020 til første kvartal i 2021 har vinduespolererbranchen således oplevet en procentstigning i antal ansatte årsværk på 1,2 procent. Fortsætter tendens frem til slutningen af 2021, vil vi se en vinduespolerbranche med en stigning i antal ansatte årsværk på over 4 procent. Det er glædeligt og er et udtryk for, at den enkelte husstand har fået øjnene op for det potentiale, der ligger i at luge i hverdagens gøremål.
Derfor er det også vigtigt, at vi holder fast i de gode vaner ind i 2021, og at Boligjobordningen fortsat sikrer, at det er muligt for ganske almindelige familier at få en ekstra hjælpende hånd i hverdagen.