Dansk firma knækker koden til genanvendelse af microfiber

Nordisk Microfiber har udviklet et sandt ”kinder-æg” inden for genanvendelse af microfiber-materialer. Konceptet reducerer CO2-udledningen, mindsker affaldet og sænker forbruget af vand og energi.

Jane Lautrup, divisionsdirektør i Abena og Rune Sejten, direktør i Nordisk Microfiber præsenterer retursystemet TAKE BACK, hvor brugte microfiberklude kan få nyt liv.

 

 

Hvert år kører danske kommuner og virksomheder tonsvis af udtjente rengøringsklude og mopper direkte på forbrændingen, fordi de indeholder microfibre, som ikke kan genanvendes. Men nu har den Odense-baserede virksomhed Nordisk Microfiber udviklet en metode, som betyder, at kludene og mopperne kan få et nyt liv. Dermed undgår de at ryge i den store ovn, som udleder CO2 direkte op i atmosfæren. Retursystemet, som hedder TAKE BACK, er blevet til med støtte fra EU gennem SMV:Grøn, og udviklet i samarbejde med landets førende teknologer indenfor tekstil genanvendelse og ABENA A/S, der leverer totalløsninger for blandt andet rengøring til kommuner og virksomheder.

Forbedrer klimaregnskabet

Konceptet er sat i gang i den virkelige verden i et pilotprojekt med ABENA A/S og Sorø Kommune, hvor brugte klude og mopper indsamles, afhentes og genanvendes til industriruller i stedet for at gå op i røg. De første erfaringer tegner allerede en lysere fremtid.
»Med TAKE BACK kan vi både sætte fokus på miljø og genanvendelse blandt vores medarbejdere, men også forbedre vores klimaregnskab. Det er en stor fornøjelse at være med til at teste systemet, som virker helt upåklageligt,« fortæller Kim Bo Jakobsen, der er rengørings- og servicekoordinator i Sorø Kommune.
Samarbejdet mellem ABENA A/S og Nordisk Microfiber er opstået på et perfekt tidspunkt, hvor samfundsudviklingen i stigende grad har øget fokus på produkters livscyklus.

»Vi oplever, at markedet mere end nogensinde før kalder på innovation og et grønt ansvar. Derfor flugter TAKE BACK-projektet perfekt med ABENAs gentænkning af vores løsninger – ikke kun i form af bedre materialer og produktionsmetoder, men også hvad der sker, efter vi slipper produktet ude hos kunderne,« siger divisionsdirektør Jane Lautrup.
For Nordisk Microfiber har det været afgørende at udvikle et retursystem, som fungerer med alle svanemærkede microfiber-produkter på markedet – ikke blot virksomhedens egne.
»Vores ambition med TAKE BACK er at skubbe den bæredygtige omstilling fremad. Som producent har vi et stort ansvar, og vi føler, at vi med TAKE BACK har taget første skridt,« siger direktør i Nordisk Microfiber, Rune Sejten.

Læs også interview med Rune Sejten – klik her

 

FAKTA OM TAKE BACK

1. januar 2023 trådte en ny lov i kraft, som betyder, at alle tekstiler skal indsamles. Fra 2025 er lovkravet gældende i hele EU. Produkter, som indeholder microfiber, er imidlertid ikke omfattet af lovkravet, da det ikke før har været teknisk muligt at genanvende microfiber.

Microfiber er en blanding af polyester, polyamid og nylon, og det er årsagen til at materialet præsterer højt i rengøring, men også hvorfor det er sværere at neddele og sorteres til forbrænding. Genanvendelse kræver oftest, at et produkt kan sorteres som ét materiale.
Nordisk Microfiber er markedsledende og har som producent en markedsandel på 40 procent indenfor professionelle microfiber-produkter i Danmark. Hvert år sender virksomheden +1000 tons svanemærkede microfiberprodukter ud på markedet.

ABENA A/S har hovedsæde i Aabenraa og dækker omkring 88 % af de danske kommuner med artikler for rengøring. Foruden rengøring producerer og sælger de en række forbrugsprodukter til sygehuse, plejehjem, skoler, institutioner og private erhvervsvirksomheder.

Hvis TAKE BACK indsamler 1000 tons microfiber-produkter, som er målsætningen, vil energibesparelsen alene svare til det samlede energiforbrug hos cirka 3000 danske husstande pr. år.
(Kilde til forbrug pr. husstand – https://www.ewii.dk/privat/el/elforbrug-husstand/)
De indsamlede klude og mopper neddeles på tekstilmølle, presses og bindes sammen til en industrirulle. Al neddeling og produktion af industriruller i TAKE BACK foregår i Danmark.

Den traditionelle industrirulle i papir erstattes af en industrirulle af genanvendt microfiber.
I forhold til en traditionel papirrulle er der 61,5 % mindre CO2-udledning på fremstillingen af en rulle af genanvendt microfiber.
Følg se mere om Take Back retursystem lige https://nordiskmicrofiber.dk/info-take-back-by-nmf/ & https://www.abena.dk/take-b