Husk rengøringen når smitten stiger

Sundhedsstyrelsen advarer om stigende smitte med en række luftvejssygdomme. Så er en god hygiejne- og rengøringsindsats helt nødvendig, fastslår FOA.

Mange kommuner begynder at skære i rengøringen på grund af en kritisk økonomi, fortæller Pia Heidi Nielsen

Smitten med en række luftvejssygdomme som covid-19, influenza og RS-virus stiger.

Sundhedsstyrelsen har derfor indledt en ny kampagne for at minde om de fem smitteforebyggende råd, som vi lærte under pandemien: vaske hænder, blive hjemme hvis vi er syge, hoste og nyse i ærmet, lufte ud og gøre rent.

Det er en vigtig påmindelse, mener Pia Heidi Nielsen, sektorformand for Kost- og Servicesektoren i FOA. Ikke kun for borgerne, men også for kommuner og regioner der bestyrer vores fælles velfærd.

”Vi oplevede under pandemien, hvordan kommunerne med stor succes prioriterede god hygiejne og ordentlig rengøring. Rengøring af høj kvalitet betyder blandt andet færre indlæggelser, genindlæggelser og mindre sygefravær. Desværre oplever vi, at mange kommuner begynder at skære i rengøringen på grund af en kritisk økonomi,” fortæller Pia Heidi Nielsen.

I nogle kommuner foreslår man fx, at ældre borgere i fremtiden kun kan få rengøring hver fjerde uge frem for hver anden, som det var tidligere. Og andre steder går det ud over rengøringen i daginstitutionerne.

Rengøring af høj kvalitet betyder blandt andet færre indlæggelser, genindlæggelser og mindre sygefravær. Desværre oplever vi, at mange kommuner begynder at skære i rengøringen på grund af en kritisk økonomi.

FOA efterlyser, at kommuner og regioner i højere grad tænker rengøringen ind som en del af den omsorg og pleje, borgerne har behov for. Rene og hygiejniske omgivelser forebygger sygdom, og det er en del af omsorgen.

”Desværre er der i ”fredstid” en kedelig tendens til at negligere værdien af rengøringen. Rengøring handler om langt mere end at fjerne nullermænd i hjørnerne og tømme skraldespande. Vi har brug for hygiejnisk rengøring, som slår bakterier og virus ihjel,” siger Pia Heidi Nielsen.

Hun understreger, at en god hygiejnisk rengøring også stiller krav til de ansatte. Derfor er der også behov for en faglig uddannelse til alle, der arbejder med rengøring. Uddannelse giver et fagligt fælles sprog, viden og grundlag for håndtering af rengøringsopgaver i praksis.