SÅDAN UNDGÅR DU EN JUL I SYGESENGEN

Statens Serum Institut advarer om udbredt smitte med infektionssygdomme, hvor der nu er fem infektioner i omløb. Med mindre end en uge til jul er juledagene i overhængende fare for at blive tilbragt i sygesengen. Her får du hygiejneekspertens bedste råd til, hvordan du undgår at blive smittet op til jul.

Ikke overraskende er god håndhygiejne og rengøring blandt de bedste tip til at undgå at mange ender med en jul under dynen med feber.

Den seneste tid har Statens Serum Institut dag for dag meldt om et markant smittetryk fra infektionssygdomme som corona, RS-virus, kold lungebetændelse, kighoste og den mere gængse influenza[1].

Derfor er der behov for at skærpe hygiejneindsatsen, hvis man vil reducere risikoen for at blive smittet op til jul. Sådan lyder meldingen fra Maria Brix Balle, der er biolog og hygiejneekspert i hygiejnevirksomheden Initial.

»Med et stigende smittetryk og adskillige vira i omløb er det afgørende, at vi hjælper os selv, hinanden og samfundet med at reducere smitte. Vi skal genfinde nogle af dyderne fra corona-pandemien. Det gælder om at holde en god hygiejne – særligt håndhygiejne – lufte ud, holde afstand og blive hjemme, hvis vi ender med at blive syge,« siger Maria Brix Balle, Initial.

Vi har glemt de gode vaner

Mange danskere har glemt de gode hygiejnevaner fra corona-tiden, og derfor er der ifølge Maria Brix Balle behov for at gentage rådene, så flere ikke ender i den kedelige statistik over den alvorlige smittespredning.

Sådan undgår du at ende i sygesengen

Når det gælder om at reducere smitte, handler det i høj grad om at huske tilbage på de gode hygiejneråd, som blev givet under pandemien. Dårlig hygiejne er nemlig ofte en af de primære årsager til smitte, mener Maria Brix Balle fra Initial.

»God håndhygiejne er nøglen til at undgå smitte med vira, fordi det ofte er via hænderne, at vi smitter hinanden og os selv. Grundig, jævnlig håndvask og desinficering med håndsprit er helt afgørende. Det samme er ren luft. Vi bliver oftere syge om vinteren, fordi vi er mange samlet indenfor, og her er vi udsat for de partikler og vira, der er i luften,« siger Maria Brix Balle, Initial.


SENESTE NYHEDER:


Gode råd

Hygiejneeksperten har følgende gode råd til at begrænse smitte og reducere risikoen for at ende i sygesengen i løbet af julen:

●      Vask hænder jævnligt
●      Brug hånddesinfektion – helst en type, der holder i mange timer
●      Luft hyppigt ud. På den måde udskifter du luften, så du ikke sidder i den samme luft hele dagen
●      Bliv hjemme fra arbejde, hvis du oplever symptomer
●      Nys ikke ud i åbne rum, men i ærmet eller en serviet.
●      Undgå kontakt med personer med akutte symptomer på luftvejssygdomme.