Rengøringsfaget håber på en opblomstring efter COVID-19

Corona-krisen har sat fokus på vigtigheden af grundig rengøring og gode hygiejneforhold i alle afkroge af samfundet. Det skal være et overstået kapitel med den usynlige rengøringsmedarbejder, der uden for normal arbejdstid gør rent, uden at nogen har bemærket det.

Arkivfoto: Colourbox

»Rengøring er essentielt i arbejdet for smitteforebyggelse, og det må ikke ignoreres i den situation, som vi står i. Vores håb er, at rengøring med rette, indgår som en vigtig brik nu og i fremtiden, samt at grundig rengøring vil være en kritisk faktor i driften af enhver virksomhed og arbejdsplads,« siger Danielle Hansen, formand i Danske Service.
I Danske Service håber man, at der fremover vil være yderligere fokus på den uddannelse og faglighed, som de organiserede virksomheder inden for faget står for:
»Vi håber, at der fremover vil være en stabil opmærksomhed omkring, at rengøring har en samfunds- og sikkerhedsmæssig betydning, som bør løftes af organiserede virksomheder. Med en organiseret virksomhed kan du få uddannet personale med faglig viden, der kan sikre, at rengøringen ikke bliver overfladisk. I Danske Service tilbyder vi uddannelse og faglighed, som giver vores medlemmer større fokus og viden inden for faget. Som følge af den nye livsstil coronakrisen har skabt, håber vi, at kunderne og offentligheden nu får blik for at give rengøringsfaget og de professionelle medarbejdere den anerkendelse som håndværksfag, som de fortjener,« siger Danielle Hansen.

Skærpede krav til rengøring
I takt med genåbningen af Danmark er mange rengøringsvirksomheder ved at omstille sig til den nye efterspørgsel, som følger af de skærpede krav til rengøring. Derfor bliver hjemsendte medarbejdere nu kaldt tilbage, deltidsansatte får flere timer, og nye medarbejdere ansættes.
I ProfilService, der beskæftiger 275 medarbejdere i Danmark, har man den seneste måned ansat 15% flere end før corona, og samtidigt har eksisterende medarbejdere fået tilbudt flere timer:
»Det er klart, at den øgede fokus på rengøring og gode hygiejneforhold er med til at bringe faglig stolthed til vores medarbejdere. Vores kunder er meget mere opmærksomme og anerkendende over for det arbejde, som vi udfører, og det kan mærkes på gulvet. Det skyldes bl.a., at rengøring nu er blevet mere synlig, fordi den nu også foregår i dagtimerne. Det medfører respekt og højner arbejdet, da rengøring er med til at give større tryghed for alle,« siger direktør i ProfilService, Per Nielsen.

Uddannelse vigtig
I Ditlev-Rent håber man, at coronakrisen også fremadrettet skaber et øget fokus på uddannelsesaspektet inden for god rengøring og hygiejne, for skal der bugt med corona og andre supervira i fremtiden, skal det ikke alene skal handle om kvantitet, men også kvalitet:
»Rengøring er ikke bare rengøring. Hvis man ikke ved, hvilken klud man skal bruge, hvordan man skal folde den, hvor fugtig den må være, blandingsforhold, mv., så risikerer vi, at den enkelte medarbejder blot er med til at sprede bakterier og vira, uden at fjerne dem. Rengøringsfaget er et håndværk, der kræver grundig oplæring og uddannelse, som vi som medlemmer får inden for god rengøring og hygiejne. Vi håber fremadrettet, at mange kunder vil bruge viden og kompetencerne hos de professionelle leverandører, så der bliver afsat den rette tid og rækkefølge i rengøringsindsatsen lokalt,« siger direktør i Ditlev-Rent, Christian Ditlev.