Odense kan spare på måtterne

For tre år siden gik Odense Kommune over til at eje egne måtter. Det er en god forretning.

Kan vi gøre tingene smartere og billigere uden at forringe service, så skal vi gøre det, mener Kenneth L. Andersen, der er kontorchef for bygningsdrift i Odense Kommune, hvor han bl.a. har ansvar for rengøringen på 350 enheder. I 2018 gjorde han op med sædvanen om at leje måtter til alle de kommunale bygninger, og indkøbte i stedet op imod 5000 måtter til en værdi af godt to en halv million kroner.
»Det har nu kørt i tre år og måtterne holder fint endnu. Hvis vores business case ender med at holde, således at vi kan have de fleste måtter liggende i fem år, ender det med, at vi sparer 80 procent på vores måtter,« fortæller Kenneth L. Andersen. Og alt tyder på, at måtterne holder i en fem-årig periode.
»Jeg havde gennem nogen tid overvejet at udfordre området, fordi jeg synes, vi havde en ret dyr løsning. Samtidig var der meget arbejde forbundet med kontraktstyring og bogføring, når fakturaer og kreditnotaer ikke stemte overens. Derfor var målet også, at vi kunne spare tid på kontraktstyring og økonomiarbejde i forhold til bogføringen.«
Odense Kommune implementerede en ny løsning i 2018, men forud var måtteløsningen testet af på nogle udvalgte institutioner i 2017/18.

Kenneth L. Andersen, kontorchef i Odense Kommune: »Det har været en god og langt billigere løsning at eje måtterne frem for at abonnere på en leje- og vaske-ordning.«

Gået over al forventning
Indtil videre er det gået over al forventning. Måtterne har nu ligget i tre år, og ingen er i nærheden af at skulle skiftes endnu.
»Det lyder næsten for godt til at være sandt, men jeg må bare sige, at vi er imponeret over, hvor meget smuds og snavs måtterne tager og løsningen lever helt op til vore forventninger,« siger Kenneth L. Andersen.
En afledt miljøeffekt af, at kommunen selv ejer måtterne er, at der spares en masse kørsel og dermed CO2, for måtterne skal ikke længere hentes ind til rens og vask. De rengøres på stedet.

LÆS OGSÅ: Kommuner kan spare 75 procent på måtterne

Udfordrer vanetænkningen
For Kenneth L. Andersen er det vigtigt at udfordre vanerne, hvis det kan optimere økonomi og processer. Derfor lægger han også vægt på datadrevet ledelse, så der er nogle klare parametre at forholde sig til i planlægningen af ejendomsservice.
»Det der driver mig er, at vi hele tiden kan optimere på tingene. Jeg vil præge min organisation til, at vi ikke bruger flere penge end nødvendigt for at få den samme ydelse. Vi vil ikke gå på kompromis med kvalitet, men vi vil gerne have bedre kvalitet for de samme penge. Det betyder også, at vi ikke sidder og venter på, at vi bliver pålagt besparelser. Vi effektiviserer på eget initiativ, hvis det er muligt at gøre ting billigere og smartere,« siger Kenneth L. Andersen og tilføjer:
»Jeg tager gerne chancen og udfordrer det, vi kender. I en kommune har vi en forpligtelse til hele tiden at tænke over, hvordan vi får mere ud af borgernes skattekroner.«
Og indtil videre er der tale om en større million besparelse på måtterne.