Serviceassistent med som konkurrencefag på DM i Skills for første gang

I 2021 blev DM i Skills aflyst grundet Covid-19 og vores debut som konkurrencefag udskudt. Det bliver der nu ændret på og når DM i Skills åbner den 28. april bliver det med 7 konkurrencedeltagere fra serviceassistentuddannelsen.

Tekst: Anne Hebert, projektleder i SUS (Serviceerhvervenes Uddannelsessekretariat)

De 7 deltagere fordeler sig med 3 rengøringsteknikere, som jo er første trin af uddannelsen. 2 deltagere som har speciale i virksomhedsservice og 2 deltagere der har speciale i hospitalsservice. Det betyder at når man lægger vejen forbi konkurrencestanden, vil man i løbet af de tre dage DM i Skills varer, opleve mange forskellige typer konkurrenceopgaver. Der vil både være opgaver, som relaterer sig til trin 1 i uddannelsen, hvor der er fokus på rengøringstekniske fag og opgaver, der relaterer sig til specialefagene på trin 2. Det kunne f.eks. være forflytning, lejring, madtilberedning, servering og anretning.
Konkurrencedeltagerne er alle mellem 18-30 år og kommer fra bl.a. sygehuse, erhvervsskoler og kommunale virksomheder. Eleverne er blevet indstillet til deltagelse via deres skoler og arbejdsgivere.
Konkurrencedeltagerne har forud for DM i Skills været samlet til en træningsdag hvor de er blevet præsenteret for de maskiner og det forskellige udstyr, som sponsorer har stillet til rådighed til DM i Skills. Eleverne er nu i gang med at træne op til de cases, som de vil blive udfordret i til DM i Skills. De kender ikke konkurrenceopgaverne, men har fået nogle stikord til, hvad en opgave kan indeholde og hvor de skal forestille sig at være ansat.
Når man som gæst kommer forbi konkurrencestanden, skal man lægge mærke til deltagernes måde at udføre opgaven. De vil blive bedømt ud fra ergonomi, hygiejne, metodevalg, dosering, fødevarehåndtering, forflytningsteknik og meget mere.

Skills viser karrierevejen

DM i Skills er det årlige mesterskab hvor unge fra erhvervsuddannelserne konkurrerer om at blive Danmarks bedste i deres fag. Ved at have Serviceassistentuddannelsen med på DM i Skills, får vi sat fokus på uddannelsen og branchen, som en mulig uddannelses- og karrierevej. Udover konkurrencestanden vil der også være en Prøv, Mærk og Føl stand, hvor man har mulighed for at prøve nogle af de fag, som er på uddannelsen og samtidig fornemme hvad der vil være end del hvis man vælger branchen til.
DM i Skills afsluttes lørdag d. 30.april hvor Statsminister Mette Frederiksen vil overrække statuetter til vinderne af DM i Skills 2022. Efterfølgende vil der være en hyldestceremoni på konkurrencestanden, hvor alle deltagerne bliver hyldet for deres deltagelse.