Om 5 år er der robotter overalt

Robotter til rengøringsopgaver vil være langt mere udbredt om bare 5 år. Salget af robotter forventes at stige med 27 procent om året, fortæller Kurt Nielsen fra Center for robotteknologi ved Teknologisk Institut.


I 2019 skønnes det, at der var 8000 rengøringsrobotter til vask af gulve, mens tallet allerede året efter var oppe på 20.000 stk. på verdensplan.
Tallene viser, at markedet tager robotterne til sig. Og væksten i antal vil fortsætte.
»Når der bliver færre unge og langt flere ældre siger det sig selv, at vi får mangel på arbejdskraft. Samtidig med at teknologien er ved at være udviklet vil svaret på udfordringen være langt flere robotter,« sagde Kurt Nielsen på DRF’s seminar.


Men man er galt på den, hvis man tror hver ny robot kan afløse en medarbejder. Der skal ske en arbejdsdeling mellem mennesker og robotter, så rengøringsmedarbejderne tager sig af de svære opgaver.
»Vi ser nu nye teknologier, hvor robotterne har arme, der kan rengøre toiletter, tørre borde af osv. Hvem siger man skal have gående ben for at gøre rent, hvis en robot i stedet kører rundt i lokalerne på hjul. Robotterne vil i fremtiden udfordre vanetænkningen, og det er helt sikkert, at vi vil se flere af dem og hele tiden med nye muligheder.«

SENESTE NYHEDER: