Rengøringsassistenten: Vi er en overset gruppe

Tidligere blev vi set ned på, os der gør rent. Det er blevet bedre, men vi har stadig lav status og kan opleve, at andre medarbejdergrupper kigger lige igennem os. Det siger Tina Christiansen, der har 30 års erfaring i branchen som rengøringsassistent, hvor hun har arbejdet både med erhvervsrengøring, på skoler, institutioner og i private hjem.

 

Tina Christiansen bakker kraftigt op om kampagnen ”Rigtigt Rent”, som 3F og Danske Service i fællesskab kører i øjeblikket for at fremme gode arbejdsforhold og anerkendelse af rengøringspersonalet.
Baggrunden for kampagnen er blandt andet det verbale og voldelige overfald, en rengøringsmedarbejder oplevede i den københavnske metro sidste år. Så grove tilfælde har Tina Christiansen ikke oplevet, men der er alligevel et stykke oplysningsarbejde forude.
»Generelt vil jeg sige, at tiderne har ændret sig, så vi har fået lidt mere status. Men jeg kan godt forstå, hvis medarbejdere kan føle sig utrygge, hvis de for eksempel skal arbejde med rengøring alene i en metro på meget skæve tidspunkter,« siger Tina Christiansen.

En overset gruppe

I øjeblikket er Tina Christiansen rengøringsassistent på en skole med 600 elever og mange medarbejdere. Også der kan hun mærke en forskelsbehandling.
»Jeg kan godt mærke, at rengøringspersonalet holdes lidt uden for planlægningen. Når der er arrangementer eller nogle klasser er ude en dag, så er vi de sidste, der får besked. På en stor arbejdsplads kan man godt mærke, at alle ikke får de samme informationer. Det er som om, mange bare forventer, at rengøringsmedarbejderne er der og gør deres arbejde. De færreste tænker over, at vi også har brug for at kunne planlægge vores arbejde,« siger Tina Christiansen, der arbejder i ProfilService, hvor hun også er tillidsrepræsentant.
»Dem der gør rent, er ofte de sidste, der får noget at vide.«
Så selvom der er synlig rengøring, hvor medarbejderne er på skolen til langt ud på formiddagen, så kan de godt føle sig lidt oversete.

Lav status

»Så det er jo ikke fordi, der mangler muligheder for at tale med os og give os informationer. Jeg kan godt føle, at det stadig handler om vores status som personalegruppe. Mange hilser ikke på os, og mange retter aldrig henvendelse til os. Flertallet går uden om os, og vi hører kun fra dem, hvis der er noget, de vil klage over. Det gavner ikke arbejdsmiljøet.«
Hun peger på, at også rengøringsmedarbejdere bliver glade, hvis de får ros og anerkendelse.
Desuden håber hun, at mere oplysning som en kampagne som ”Rigtigt Rent” kan være med til at informere om, hvor vigtig rengøringen er på arbejdspladser, skoler og andre offentlige steder.
»Jeg håber, kampagnen kan bidrage til, at man ser på rengøringspersonale som en vigtig personalegruppe. Hvis ikke vi er der, kan de andre heller ikke være der. Rengøring er et fag, som kræver viden og uddannelse, hvis det skal gøres ordentligt. Men det kræver også, at vi møder forståelse i form af, at der er ryddet op og gjort klar til, at vi kan gøre rent. Men desværre er det ikke sådan alle steder.«
Tina Christiansen oplever derfor ofte, at hun må bruge tid på at hænge sedler op og lukke døre, hvis lokaler på skolen ikke er rengøringsparate. Det hjælper måske i kort tid.

LÆS OGSÅ: Kampagne vil anerkende rengøringspersonale

»Men det gør mig ked af det, at andre ikke tænker på, at vi skal kunne udføre vores arbejde. I stedet må vi bruge tid på at hænge sedler op og dokumentere rodet. I de situationer kan jeg godt føle mig som et offer, for det er nemt for andre at klage over rengøringen, men det er et fåtal, der klager over manglende oprydning.«
Tina Christiansen håber derfor, at rengøringsmedarbejdere kan blive betragtet som ligeså vigtige som de øvrige medarbejdergrupper på landets arbejdspladser. Og her er kampagnen et vigtigt bidrag.

Følelsen af ensomhed

En anden – og måske mere overset del af problemet – er, at hver femte 3F’er føler sig ensom på arbejde. Ifølge Danske Service er der behov for at sætte fokus på problematikken omkring behandlingen af de medarbejdere, der befinder sig i rengøringsbranchen:
»Rengøringsmedarbejdere løfter en vigtig opgave i samfundet, og selvom deres arbejde kan være usynligt i det daglige, skal de ikke føle sig usynlige. Vi skal huske at anerkende dem og ikke tage værdien af deres arbejdsindsats for givet,« fortæller Danielle Hansen, der er formand for Danske Service.

Rengøringsassistent Tina Christiansen føler sig ikke ensom, hvor hun arbejder nu. Men hun har tidligere arbejdet alene og følt sig ensom uden nogen at tale med. Men ensom kan man også være på arbejdspladsen, hvis en arbejdsgiver ikke sørger for at opretholde det sociale sammenhold blandt kolleger.
»Det værste var et job i et revisorfirma. Der så jeg ikke et øje, for jeg gik der om natten. Det kunne have været rart, hvis der var kolleger eller andre ansatte på kontoret. Jeg tror ikke, det er sundt at arbejde sådan i længden.«

 

SENESTE INDLÆG: