Soap Nordic: Nyt navn baner vej for vækst

Virksomheden med det danskklingende navn Sæbefabrikken, som i 71 år har produceret rengøringsmidler til branchen i de skandinaviske lande, skiftes nu ud med det internationale navn Soap Nordic. Virksomheden forbereder sig på vækst.

 

Du har sandsynligvis ofte haft rengøringsmidler, plejeprodukter og sæbe fra Sæbefabrikken A/S i hænderne, måske uden at vide det. Fabrikken er en stor producent af flere mærker – private labels – som blandt andet sælges af flere store grossister på det danske marked. Men fremover skal du lede efter et nyt navn, når du søger efter producenten. Sæbefabrikken A/S, med produktion og hovedkvarter i Nykøbing Falster, skifter i maj det danske navn ud med mere internationale toner. Den 71-årige producent af rengøringsmidler går nu under navnet Soap Nordic og vil udvide sit marked til resten af Europa.
Soap Nordic er en stærk leverandør på det danske marked med ikke mindre end 1500 recepter på forskellige sæbeprodukter, kemikalier og rengøringsmidler. De øvrige skandinaviske lande er også store aftagere af de danskproducerede rengøringsmidler. »Det danske marked er stadig det største, tæt fulgt af Sverige og Norge. Men vi oplever også stigende markedsandel i lande som Holland, Tyskland Island, Færøerne, Grønland, Belgien, Polen og Rumænien,« fortæller Kent Hansen, der er salgschef.

Leverandør til rengøringsbranchen

Men virksomheden har stadig vækst for øje. Der er opbygget stor kapacitet på produktionsanlægget i Nykøbing Falster, som nu spreder sig over 10.000 kvadratmeter under tag på flere forskellige adresser i nærheden af hinanden byens nordlige industriområde. Produktionen omfatter 40 tons sæbe og rengøringsmidler om dagen.
En stor del af produktionen går til rengøringsbranchen.
Direktør Per Jørgensen glæder sig over identitetsskiftet og ser frem til indtog på nye markeder.
»Vi er i dag en anerkendt aktør på det danske, svenske og norske marked, og vi er meget stolte af, at vi er foretrukken leverandør og producent for virksomheder på tværs af landegrænser. Vi har dog et stort uudnyttet potentiale, og det sætter vi nu i spil,« fortæller Per Jørgensen.

Per Jørgensen tager med navneskift til Soap Nordic et skridt ind på et større internationalt marked.

De udenlandske kunder har haft svært ved at udtale og forstå navnet Sæbefabrikken, som virksomheden har heddet siden Per Jørgensen overtog den i 2004.
Ideen til den nye strategi opstod under coronakrisen, hvor produktionen blev vendt på hovedet. Der var nedgang i efterspørgslen på nogle af fabrikkens produkter, men til gengæld var der stor efterspørgsel på desinfektionsmidler og håndsprit. Perioden blev samtidig brugt til at fokusere på forbedringer af produktionen.

Mere effektiv produktion

Siden da er der implementeret nye planlægnings- og produktionssystemer i virksomheden, ligesom der hele tiden automatiseres med robotter. I dag er produktionen langt større end tidligere, men med det samme antal produktionsmedarbejdere.
»Vi har arbejdet hårdt på at optimere og effektivisere vores virksomhed. Vi har investeret stort. Vi har blandt andet igangsat nye bæredygtige initiativer, investeret i nye planlægningssystemer, og så har vi lyttet til vores medarbejdere, som har en innovativ tilgang til arbejdsprocesserne. Det har kunnet betale sig. Derfor kunne vi præsentere et rigtigt flot regnskab for 2023,« siger Per Jørgensen.
Den robuste økonomi gør det muligt at investere i fremtidens produktion. Virksomheden beskæftiger 55 medarbejdere og forventer at ansætte flere i de kommende år.

Udvikling med fokus på miljø

Da Per Jørgensen overtog virksomheden for tyve år siden, var flertallet beskæftiget i produktionen af private label-mærker til grossister og større skandinaviske kunder. I dag er halvdelen af medarbejderne ansat i administrationen, da de nuværende konkurrencevilkår kræver særlig fokus på udvikling af nye produkter, levering af CO2-regnskaber og en masse dokumentation og udvikling for hele tiden at leve op til de nyeste miljøkrav.
»Det er et konkurrenceparameter, at vi matcher både ny lovgivning i Danmark og EU, men også hele tiden er innovative for at kunne tilbyde nye produkter,« siger Per Jørgensen
Virksomhedens produkter lever op til de gængse miljømærker og mange produkter er bl.a. Svanemærkede.»Det er afgørende for vores konkurrenceevne, at vi overholder både den nye lovgivning i Danmark og EU og samtidig tilbyder markedet de bedste og mest miljøvenlige produkter. Dette kræver ekstra ressourcer i de administrative led, men det er også en forudsætning for den vækst, vi ønsker,« siger Kent Hansen.
Virksomheden har ansat egne kemiingeniører og laboranter til både at stå for udvikling af nye opskrifter til produkter, der efterspørges. Disse specialister står også for intern kontrol og løbende miljøvurderinger for at sikre, at produkterne altid lever op til markedets krav.

Ingen flaskehalse her

Soap Nordic har det seneste år oplevet en stigende tilgang af især danske og svenske kunder. Tilpasninger i produktionen har gjort, at fabrikken kan følge med efterspørgslen, og dette har vist sig at være en vigtig konkurrencefordel.
»Der har generelt været lange leveringstider i branchen, men efter at vi har optimeret vores produktion, kan vi levere ret hurtigt. Mange produkter leverer vi inden for to arbejdsdage. Denne effektivitet har gjort, at vi står meget stærkt på markedet, og det er en væsentlig årsag til vores vækst,« siger Kent Hansen. Han påpeger, at Soap Nordic er meget fleksible i forhold til at levere det, der efterspørges.
»Fabrikkens styrke er vores 1500 forskellige produktopskrifter samt muligheden for at tilpasse produkter, emballage og etiketter efter kundernes ønsker. Vi har dygtige produktionsfolk, kemiingeniører og grafiske designere, så vi kan håndtere opgaver in-house,« siger Kent Hansen.